Още по темата Тя трябва да се запази до достигане

...
Още по темата Тя трябва да се запази до достигане
Коментари Харесай

ЕС обмисля спиране на тегленето на депозити от застрашени банки

Още по тематиката
Тя би трябвало да се резервира до постигане на целевата инфлация

Инвестиционните банки в страната печелят от ниските лихви

Критиците на предлагането обаче показват, че то може да подкопае доверието или даже да насърчи изтеглянето на депозити, в случай че се разпространят клюки за институция в неприятно положение.

Предложението се обмисля от началото на годината и информация за него се появява по-малко от два месеца откакто испанската Banco Popular стана обект на всеобщо изтегляне на депозити, което способства за колапса й.

Проектът идва и на фона на полемиките в обособените европейски страни по какъв начин да се постъпва с изпаднали в усложнение банки към десетилетие след началото на финансовата рецесия, през която на Европейската централна банка се наложи да напечата трилиони евро, с цел да овладее нескончаем стопански спад.

Кой е срещу и кой е за

Правомощието да се блокира краткотрайно изтеглянето на депозити е " жизнеспособна алтернатива ", се споделя в позицията на Естония по въпроса, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Страни като Германия, където на национално ниво има сходна алтернатива, поддържат общоевропейска мярка. " Желанието ни е да предпазим от банкрут затруднени банки ", разяснява неизвестен представител на немското държавното управление пред Reuters.

Естонското предложение е разисквано на 13 юли, само че решение не е взето, оповестяват от Брюксел пред организацията. Очаква се разискванията да продължат през септември. Текстът не може да влезе в действие без утвърждението на Европейския парламент.

Много страни поддържат това да се спре изплащането на суми от банки, сложени под контрол, само че в същото време другите действия на банката продължат да се извършват. Повечето страни обаче са срещу толкоз мощни рестрикции сега, в който се разбере, че дадена банка изпитва усложнения, отбелязва Reuters.

В несъгласие

Ако се одобри, документът ще бъде в несъгласие с предлагането на Европейската комисия от ноември, което цели да се подсилят пълномощията на националните надзорни институции в проблеми с всеобщо евакуиране на депозити. То обаче планува да се изключат от общото предписание обезпечените депозити, т.е. тези до 100 хиляди евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР