Още по темата Срещата Меркел-Тръмп: Различията относно търговията и Иран

...
Още по темата Срещата Меркел-Тръмп: Различията относно търговията и Иран
Коментари Харесай

Иранското ядрено споразумение се приближава все повече към разпад

Още по тематиката
Срещата Меркел-Тръмп: Различията по отношение на търговията и Иран остават

Двамата водачи демонстрираха по-топли връзки спрямо преди, само че не реализираха необикновен прогрес
28 апр 2018
Пропада ли иранската нуклеарна договорка

Франция, Англия и Германия се пробват да убедят Съединени американски щати да запазят основното съглашение
29 мар 2018 Ключовото иранско нуклеарно съглашение, което лимитира атомната стратегия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите, върви от ден на ден към разпад. Преди да изтече ултиматумът на американския президент Доналд Тръмп на 12 май за преразглеждането му, събитията се развиха с следващ трагичен епизод. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху упрекна при започване на седмицата Иран, че мами за нуклеарните си упоритости, а Техеран го назова " измамник ".

Нетаняху показа това, което разгласи, за копия на ирански файлове, показващи проекти за създаване на нуклеарно оръжие, които са били замразени преди 15 години. Проблемът е, че Техеран твърдеше, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, когато беше подписано съглашението през 2015 година Сега това може да стане следващият аргумент, употребен от Тръмп, с цел да извади Съединени американски щати от договорката, отбелязва Военновъздушни сили. Същевременно европейските страни, подписали документа, показаха, че изказванията на Нетаняху удостоверяват за какво сделката е належащо да остане в действие. Според Англия и Франция сега клаузите се съблюдават от Иран.

Ескалиращо напрежение

Напрежението сред враговете Тел Авив и Техеран в последно време нараства, защото иранските сили ускоряват наличието си в Сирия. Израел твърди, че на Иран не може да се има доверие за спазването на съглашението от 2015 година Нетаняху освен даде детайлности за хипотетичната стратегия за нуклеарни оръжия на Техеран, за която се счита, че е замразена през 2003 година, само че и съобщи, че планът е траял в иранското министерство на защитата. По думите му сходни дейности не престават и тази година, само че не даде доказателства за това.

Техеран отговори, че показаните документи са преразказ на остарели обвинявания, по които към този момент е взела отношение Международната организация за атомна сила (МААЕ). В реалност от МААЕ показаха собствен отчет от 2015 година, в който се споделя, че са открити някои ирански действия през 2003 година, които са " съответни към развиването на нуклеарно избухливо устройство ". Но се добавя, че " няма достоверни индикации за действия в Иран, съответни на развиването на нуклеарно избухливо устройство след 2009 година "

Върховният представител в региона на външната политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини разяснява, че документите на Израел не слагат под въпрос иранското съблюдаване на договорката и би трябвало да бъдат оценени от МААЕ. Франция съобщи, че файловете могат " да потвърдят потребността от по-дългосрочни гаранции за програмата на Техеран ". И добави, че те удостоверяват това, което европейските сили знаят от повече от 15 години.

Френският президент Еманюел Макрон трансформира в приоритет на американската си аудиенция опитът да промени мнението на Тръмп по отношение на иранското нуклеарно съглашение, въпреки че не реализира необикновен резултат. Той сподели, че е склонен с президента на Съединени американски щати, че договорката би трябвало да включва по-широко съглашение по отношение на въздействието на Техеран в Близкия изток и би трябвало да покрива нуклеарните дейности на страната по-дългосрочно, както и нейната ракетна стратегия.

От " има " на " имал "

Първоначално Вашингтон съобщи, че обвиняванията на Нетаняху са посочили, че Иран " има " стратегия за нуклеарни оръжия. По-късно изказването беше поправено, като " има " беше променено на " имал ".

Франция, Англия и Германия се притесняват, че разпадът на съглашението ще донесе по-голяма неустойчивост в Близкия изток, ще докара до конкуренция за сдобиване с нуклеарно оръжие и ще подкопае бъдещите интернационалните сделки. Изявлението на Нетаняху обаче се преглежда като ориентирано точно към убеждаването на Тръмп да скъса договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР