Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17
Коментари Харесай

Publicis Groupe с по-ниски приходи и печалба от очакванията

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 юли)

" Престиж 96 " избра Xplora за своя цифрова агенция; Local Planet International основа нова организация на българския пазар; Фейсбук завоюва правата за лъчение на Висшата лига в четири страни в Азия; ПСЖ подписа рекламен контракт за три години с Renault и други
17 юли 2018
Рекламната организация Red Lion стана част от Publicis One

Екипът на Happy End се влива в новия бранд
22 яну 2018 Френската информационна група Publicis Groupe регистрира по-ниски финансови резултати от предстоящото за първото полугодие. Спадът в приходите и облагата на холдинга се дължи на по-слабото показване на звеното Publicis Health, което обслужва компании в областта на опазването на здравето, както и на влизането в действие на регламента за отбрана на персоналните данни GDPR, който е повлиял на постъпленията от Европа. Това пишат в оповестения формален доклад на Publicis Groupe.

Спад през полугодието

Една от най-големите информационни групи в света, в чието портфолио влизат над 20 организации, измежду които Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, MSL и Zenith, регистрира консолидирани доходи от 2.2 милиарда евро за интервала април-юни 2017 година, което е с 2.1% по-малко в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Лек спад от 0.4% има и в приходите за полугодието, които се равняват на 4.3 милиарда евро.

Оперативната облага за първите шест месеца от годината на Publicis Groupe е 452 млн. евро, което е с повече от 25% по-малко в съпоставяне със същия интервал 2017 година Публикуваната чиста облага за второто тримесечие на годината пък е 313 млн. евро спрямо 387 млн. евро през миналата година.

Френското сдружение разделя финансовите си индикатори по райони, в които влизат Европа, Съединени американски щати, Азия, Латинска Америка и Африка и Близкият изток. Най-голяма част от приходите на Publicis Groupe идват от Съединени американски щати, или общо 1.2 милиарда евро, като спрямо второто тримесечие на предходната година те понижават с 2.3%. Вторият по величина пазар и този с максимален спад в приходите от 3.6% е европейският, който носи на групата 641 млн. евро за интервала април – юни. " Ръстът в Европа беше обиден от използването на GDPR регламента, което докара до краткотрайно прекъсване на няколко акции по самодейност на клиентите и на Publicis заради неустановеност по отношение на приемането на потребителско единодушие посредством уебсайтовете, на които се организират тези акции ", написа още в доклада.

Разделени по промишлености, най-голяма част от приходите (16%) на Publicis Groupe идва от финансовия бранш, следван от дял от по 13% на хранително-вкусовата индустрия, колите, софтуерния и телекомуникационния бранш и нехранителни потребителски артикули. А с 12% дял от приходите е секторът на опазването на здравето.

В средата на предходната година информационната група взе решение организациите на глобано равнище да не вземат участие в рекламни състезания и фестивали до края на юни 2018 година Оттеглянето на фирмите от Publicis Group имаше за цел да спести пари, които да влага в създаването на новата платформа за вътрешна връзка Marcel, която цели да свърже всички над 80 хиляди чиновници от 130 разнообразни пазара, където оперира холдингът. В края на май платформата беше публично показана, само че не стана ясно дали тактиката за икономисване на разноски е оказала въздействие.

Групата в България

В България информационната група оперира под марката Publicis One като част от световното преструктуриране на холдинга за отделяне на организациите в обособени клъстери и шерване на експертиза посред им съгласно потребностите на клиентите им. Българската група е измежду най-големите на пазара ни, а портфолиото й включва общо 10 креативен, медийни, цифрови, BTL и PR организации.

За 2017 година сдружението регистрира доходи от общо 43.7 млн. лева, което съставлява растеж от 4.3% спрямо миналата година. Годишната облага на Publicis One в България пък понижава през 2017 година с малко над 16%, достигайки 1.5 млн. лева спрямо 1.8 млн. лева през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР