Още по темата Новите цени за балансираща енергия влизат в

...
Още по темата Новите цени за балансираща енергия влизат в
Коментари Харесай

КЕВР ще обсъди проекта на решение за определяне на пределната цена за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия

Още по тематиката Новите цени за балансираща сила влизат в действие от 1 февруари 2018 година

Комисията за енергийно и водно контролиране ще разиска плана на решение за установяване на пределната цена за подписване на покупко-продажби на пазар на балансираща сила. Както излиза наяве от оповестения отчет няма разлика с откритите по-рано през годината ценови равнища за балансираща сила, нито пък във връзка с модела. За следващ път в отчета се регистрира невъзможността за почасово установяване на цените на балансиращата сила.

Предложението на специалистите е КЕВР да утвърди пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за даване на систематична услуга за контролиране нагоре в размер на 2,5*Цпдн, където Цпдн е равна на цената за базов товар на пазара „ ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “
ЕАД;

Пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за даване на систематична услуга за контролиране надолу в размер на 0,00 (нула) лева./ MWh.

Според отчетът на работната група междинната месечна цена за интервала февруари – октомври за дефицит е 172,74 лева за MWh, а за остатък – 12,87 лева за MWh. Анализът на специалистите за този интервал на актуалната година сочи намаляване на междинната цена за дефицит с към 2 % по отношение на година по-рано, „ като за първите шест месеца от използването на новия модел на установяване на пределните цени за контролиране нагоре междинната цена за дефицит понижава с 8%.

Причината за нарастването на цените през последните два месеца на оценения интервал са високите среднодневни цени на ПДН през септември и октомври и надлежно по-високите пределни цени на доставчиците, които единствено през тези два месеца надвишават пределната цена от миналата година “, показват в отчета си специалистите.

Припомняме, че моделът на балансиращия пазар бе изменен при започване на годината.

Докладът на специалистите от КЕВР: http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2018/pr_res_tseni_BP_18.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР