Още по темата Фотогалерия: Ердоган агитира сред хиляди турци в

...
Още по темата Фотогалерия: Ердоган агитира сред хиляди турци в
Коментари Харесай

Ердоган агитира сред турската диаспора на предизборен митинг в Сараево

Още по тематиката
Фотогалерия: Ердоган пропагандира измежду хиляди турци в Сараево
от Дневник,21 май 2018
Ердоган възнамерява да поеме по-голям надзор върху стопанската система след изборите

След изказването на турския президент лирата доближи рекордно ниски равнища
16 май 2018 Над 10 хиляди души от турската диаспора участваха в неделя на избирателен протест на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сараево в навечерието на парламентарния и президентския избор в Турция идващия месец. Същия ден турският и босненският транспортен министър подписаха документ за желанието да се построи автомагистрала, свързваща Сараево с Белград, като планът се прави оценка на 3 милиарда евро, написа Financial Times. Засега обаче осъществяването му е блокирано от босненските сърби. Ердоган уточни, че чака министрите да се договорят за техническите елементи до лятото, когато ще бъдат оповестени търгове за построяването на пътните сектори.

Турският президент има възбрана да организира политически събития в няколко западноевропейски страни след абсурда, избухнал предходната година поради опитите му да пропагандира на тяхна територия за противоречивия референдум за увеличение на президентските пълномощия. Сега рейсове превозиха поддръжници от Германия, Холандия, Белгия, Франция и Балканите до столицата на Босна и Херцеговина и турският президент имаше опция да притегли гласовете им.

Избягване на нов скандал

Решението да организира протест в Сараево разреши на Ердоган да избегне нов скандал с европейските водачи, само че това възобнови терзанията на Брюксел, че Анкара се пробва да ускори въздействието си в Западните Балкани. Събитието беше подложено на критика от сръбски и хърватски политици, както и от някои босненци, които предизвестиха, че то рискува да задълбочи етническото напрежение в една страна, която към момента се възвръща от спора в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век.

" Често Турция се държи като слон в стъкларски магазин. Дори и да идват с положителни планове, има възможност да разстроят доста хора и да разстроят този внимателен баланс на ръководството в Босна и Херцеговина ", изяснява Есреф Кенан Расидаджик, професор по политически науки в университета в Сараево.

Днес в босненската столица могат да се открият следи от Турция. По комерсиалните улици има магазини с турски перални, домашни използва и облекла. Занемарените джамии са възобновени от организации, свързани с турското държавно управление, а някои трамваи са дарени от локалните управляващи в анадолския град Коня. Докато босненските хървати гледат към Хърватия за поддръжка на интернационалната сцена, а босненските сърби – към Сърбия, босненците нямат сходен покровител, тъй че някои виждат в тази роля Анкара.

За и срещу

Нарастващата поддръжка на Турция е приветствана от някои членове на босненската общественост. Държавната служителка Сенида Сабета споделя, че цени другарството на Анкара: " То е положително за нас и за нашата стопанска система. " Но други са срещу по-близките връзки с Турция и се тормозят, че турското вмешателство усложнява процеса по консолидиране на раздробената страна. " Ако идва на посещаване, с цел да приказва за съдействие, това е добре. Ако се пробва обаче да завоюва поддръжка за преизбиране, би трябвало да го прави в своята страна ", споделя поискала анонимност босненска физиотерапевтка.

Според някои анализатори изказванията, че Ердоган има неоосмански упоритости в района, са пресилени. Те показват, че общата двустранна търговия сред Турция и страните в Западните Балкани е скромните 3 милиарда $ през 2016 година, макар че непрекъснато нараства. Ердоган обаче има способността да основава напрежение. Пример за това е фактът, че разгласи неделния протест пред турската преса, преди да са приключили консултациите с всички представители на босненското държавно управление, което внесе ужас в Сараево.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР