Още по темата: Фал: Кандидатстват след 7. клас без оценка

...
Още по темата: Фал: Кандидатстват след 7. клас без оценка
Коментари Харесай

Без опашки в центровете, масово подават заявления от къщи

Още по тематиката: Фал: Кандидатстват след 7. клас без оценка от тапия

Без нормалните опашки започва подаването на документи за кандидатстване след 7. клас в Пловдив, видя кореспондент на „ Марица ” в едно от петте училища-гнезда – СУ „ Цар Симеон Велики ”.

Първите искащи да подредят желанията, които обаче си нямат религия да го създадат сами от къщи и избират да го сторят с поддръжката от съветник, пристигнали още в 7.30 часа. Центърът отваря в 8, само че школото към този момент работело. Така за половин час седмокласникът и родителите попълнили книжните формуляри, данните от които след това се трансферират в електронната платформа. И в първата минута след 8 часа заявката било подадено.

Час-два по-късно към момента нямаше тълпа пред компютрите, където учители по двойки правеха въвеждането на данните. Вероятно от ден на ден хора се ориентират към кандидатстване онлайн от къщи, а не на място в гнездата, позволиха от школото.

Там създали стройна организация – инструктажи на всички преподаватели, които по двойки до петък ще се редуват по график на две смени, с цел да поемат потока от седмокласници. На място те подреждат мечтаните паралелки, като ги изписват една по една в книжен формуляр по реда на желанията. Вписват също оценките от националните външни оценения и общия триумф от дипломата. После данните се вкарват от дежурните екипи в електронната платформа. На място родителят на няколко пъти ревизира дали подхождат на посочените от него. Последната „ контрола ” е преди да се пусне разпечатка от въведеното в системата. Родителят и седмокласникът се подписват. А хартиеният притежател, който са попълнили на ръка, се унищожава.

По този метод тази година става напълно електронното подаване на документите. Вече няма контролни комисии, които да засичат данните в хартиените заявки и в електронната база. Проверката става на място – от 4 чифта очи на консултантите и от подаващите заявката, които се съгласяват с вкараното в платформата с парафите си.

Електронната система е с усъвършенствания. Вече е допустимо, в случай че се кандидатства за професионална гимназия, само че седмокласникът не носи наложителното здравно, заявката да се записва, а той да се върне до края на деня да добави изчезналия документ. Ако не го направи обаче, няма да взе участие в класирането за посочените професионални паралелки.

Предвиден е вид за корекции във към този момент подадено заявление. Ако ученикът реши да пренареди стремежи, подава молба за отменяне на входираното. Това става в учебно заведение – гнездо за банкет на документи. Формулярът се изпраща в РУО и единствено информатиците там имат право да създадат корекции на данните в системата.

Малко след 9 часа тази заран Мария Лесинска пристигна с майка си, съученик и неговата майка да подаде документи в СУ „ Цар Симеон Велики ”. Момичето от 7. Г в ОУ „ Райна Княгиня ” е измежду отличниците на тазгодишните национални външни оценения – с две цялостни шестици, като по математика дори има оптималния общ брой от 100 точки. „ Постига се с спомагателни уроци. Но може и без тях, в случай че вложиш доста труд и упоритост ”, изясни Мария. Иска да учи в немска паралелка в Английската гимназия. Пламен Додевски от нейния клас също се е спрял на профилирана паралелка с този непознат език, за какво с британския към този момент много е напреднал. Той е с оценки над 5.50 по български и математика. Дългосрочният му проект след междинното обучение е да си откри хубава работа някъде из Европа. Занимава се с фехтовка и е доста разпален по графичния дизайн. Затова, с изключение на в езиковите гимназии, е показал и паралелка в Математическата.

Женя Демирева от ОУ „ Княз Александър I ” се надява на място в немската паралелка в Хуманитарната гимназия. Учи британски от детската градина. Затова показала 11 стремежи, които не включват засилено проучване на този език. Обича да пее и танцува, само че още търси себе си и най-хубавото професионално занятие. Ведра, усмихната и оптимистка, Женя към този момент се оставя да види ” накъде ще я отвее вятърът ”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР