Още по темата BP започва експериментална работа с блокчейн технологията

...
Още по темата BP започва експериментална работа с блокчейн технологията
Коментари Харесай

Износът на петрол от САЩ достигна рекордно ниво

Още по тематиката
BP стартира пробна работа с блокчейн технологията

Петролната промишленост продължава да търси способи да модернизира работата си
3 окт 2017
Петролът допира 60 $ за барел

Цената на суровината се подвигна до най-високото равнище от лятото на 2015 година поради ОПЕК, по-високо търсене и референдума в Иракски Кюрдистан
26 сеп 2017 Износът на нефт от Съединени американски щати е достигнал рекордно равнище от 2 млн. барела дневно, написа Financial Times. Това е изключително впечатляващо число, като се вземе поради, че страната беше със спрян експорт допреди две години. Той е главно ориентиран към Канада, Европа и от ден на ден към Азия, като по този начин американските производители завземат пазари, които до неотдавна бяха напълно непокътната територия за картела ОПЕК. Общият експорт на нефт и рафинирани горива, като дизел и бензин, също по този начин е довел до исторически ниски равнища на импорт в страната.

Доскоро Съединени американски щати не можеше да изнася нефт. Според федерален закон, всевъзможен експорт към други страни, като се изключи северната съседка Канада, трябваше да бъде неразрешен за период от 40 години, само че в последна сметка отпадна през 2015 година Износът стартира да се повишава през 2016 година, като приблизително той беше към 600 хиляди барела дневно. Сега той се е нараснал над три пъти и през последната седмица междинното равнище е от 1.984 млн. барела дневно. Седмицата преди този момент, износът е бил приблизително 1.491 млн. барела дневно, сочат данните на Енергийното осведомително бюро в Съединени американски щати.

Надигаща се конкуренция

Съединени американски щати продължава да бъде и главен покупател на интернационалния пазар на нефт. През предходната седмица най-голямата стопанска система в света е внесла 7.2 млн. барела дневно, главно от Канада, Саудитска Арабия и Венецуела. Надигащият се експорт на американски нефт обаче не се приема добре от конкуренцията от страна на ОПЕК. " Притеснително е ", разяснява Уалид Ал-Бадер, шеф в кувейтската държавна компания Kuwait Petroleum.

Той разяснява обстановката по време на петролна конференция в Сингапур, провела се в края на септември. Търговец на нефт от Дубай пък разяснява, че производителите от Близкия изток стартират да се тревожат от възходящия американски експорт чак в този момент. " Работата е там, че надигането на американския експорт занапред стартира. Бройката на барелите единствено ще се усилва. "

Друга огромна причина за възходящия експорт е доста по-ниската цена на американския лек вид нефт по отношение на цената на вид брент. В началото на октомври един барел брент се търгуваше за към 56 $, до момента в който цената на американски лек вид WTI, създаван най-вече в Тексас, бе към 50 $ за барел.

Вдигането на износа от страна на Съединени американски щати идва в миг, в който страните членки на ОПЕК, наред с Русия и други производители, редуцират производството си, с цел да вдигнат цената на петрола и да стабилизират общия пазар. Въпреки че техните опити могат да бъдат посочени за по-скоро сполучливи, по-големият експорт от Съединени американски щати e спънка в покачване на цените над настоящето им равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР