Още по темата България е държавата в ЕС с най-голяма

...
Още по темата България е държавата в ЕС с най-голяма
Коментари Харесай

Забраната за покупка на земя от чужденци вероятно ще отпадне

Още по тематиката
България е страната в Европейски Съюз с най-голяма централизация на земеделска земя в малко компании, а Европейският парламент желае да пребори това събитие

Ограничението още е в действие макар наказателната процедура против страната ни и още четири страни

Новите ограничавания за покупка на аграрни масиви надали ще спрат купувачите с неразбираеми капитали, само че сигурно объркват пазара

Въведеното преди три години предписание за уседналост при покупката на земеделска земя в България може да отпадне, в случай че Народното събрание поддържа предлагани от земеделското министерство ремонти. Изискването стана мотив Европейска комисия да стартира наказателна процедура против България поради нарушаването на свободното придвижване на хора и капитали. Сега агроминистерството пресмята, че в случай че не бъдат отстранени ограничаващите текстове, България ще би трябвало да бъде санкционирана с най-малко 830 хиляди евро еднократно. Възможно е обаче на идващ стадий да се търсят различен вид ограничавания в законодателството.

Какво се предлага

Според предлаганите ремонти на земеделското министерство, които бяха подкрепени и на държавно съвещание предходната седмица, би трябвало да отпадне напълно ограничаването за покупка на земя от чужденци. Става въпрос за въведеното през 2014 година предписание, че земя могат да купуват единствено физически и юридически лица, които са обитавали в България най-малко пет години. В претекстовете на законопроекта е записано, че предлагането за анулация на текстовете идва след започнатата наказателна процедура от Европейски Съюз поради тях. През 2016 година беше стартирана такава поради подозрения, че текстовете в закона опонират на четирите съществени свободи в Европейски Съюз (движение на хора, артикули, услуги и капитали), както и тълкувателни решения на Европейския съд.

Пред bTV в края на предходната седмица земеделският министър Румен Порожанов заяви, че е формирана наказателна процедура, " като срокът преди да ни дадат на Европейския съд е докъм края на септември ". Така в случай че се стигне до съд, изчисленията на агроведомството демонстрират, че България я чака първична санкция от най-малко 830 хиляди евро еднократно и всекидневна глоба от 660 евро за всеки ден просрочие. " Ние в министерството не можем да носим отговорност за такава глоба от над 1 млн. евро, която ще се калкулира ", изясни още министърът.

От думите му обаче стана ясно, че е допустимо да се търсят различен вид ограничавания в поземленото законодателство - за задачата ще се сътвори работна група към Министерски съвет. На този стадий няма съответна информация какъв вид ограничавания могат да се постановат. Темата с пазарите на земеделска земя обаче занимава и европейските структури, като в края на април в малцина компании. Очакванията, по неофициална информация са, че на идващ стадий ще се стигне и до разработване на примерни насоки на равнище Европейски Съюз, които ще подскажат на държавите-членки какви ограничения за контролиране на пазара на земя са възможни.

Как беше признат законът

Популистките ограничавания на пазара на земя бяха одобрявани в продължения на години в предишни парламенти, като още от началото имаше съществени подозрения, че България евентуално ще влезе в нарушаване на европейските правила.

Първоначално през 2013 година беще наложена възбрана за покупка на земя от чужденци, която падна на по-късен стадий в Конституционния съд. Впоследствие ограничаването закупи нова форма - въвеждане на предписание за уседналост, съгласно което при първичния вид земя можеха да купуват единствено лица, обитавали най-малко три години в България, компании, регистрирани от най-малко три години в страната или пък новорегистрирани компании, само че с " уседнали " притежатели. Впоследствие при гласуванията в Народното събрание този период беше повишен от три на пет години, а депутатите отхвърлиха в пленарна зала и наложеното несъгласие по въпроса от тогавашния президент Росен Плевнелиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР