Изборни куриози: Над половината заявления за гласуване върнати – хората

...
Изборни куриози: Над половината заявления за гласуване върнати – хората
Коментари Харесай

Изборни куриози: Над половината заявления за гласуване върнати – хората си бъркат името


Изборни рядкости: Над половината заявки за гласоподаване върнати – хората си бъркат името. Над половината от заявките за гласоподаване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички заявки за двата типа избор са били отказани от ЦИК.
За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, само че от тях едвам 9765 са утвърдени
Над половината от заявките за гласоподаване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички заявки за двата типа избор са били отказани от ЦИК. Причините за това са разнообразни – сбъркано ЕГН, неточен адрес, липса на изборни права, само че най-честата е, че хората са изписали имената си неверно.
Това е видно от уеб страницата на комисията.
Много от отказаните заявки са с имена, написани на микс от кирилица и латиница, с непозволени знаци или явни буквени неточности. За евровота са върнати 12 942 молби от общо подадени 22 707 и по този начин утвърдените са едвам 9765.

Общо подадените заявки от чужбина за двата типа избор са 65 257, а от тях
са отхвърлени 17 199, или 26%.
Без да излиза наяве за какво, надалеч по-малко са грешките при документите за изборите за Народно заседание – отхвърлени са единствено 4257 заявки, а доказаните са 38 293.
Най-много българи зад граница ще
гласоподават в Турция – 23 537 за народни представители и единствено 39 за евродепутати. При евровота се желае уседналост в страна – членка на Европейски Съюз.
Традиционно доста гласоподаватели ще има
и в Германия, Испания и Англия. Сред по-екзотичните дестинации, на които ще се разкрият изборни секции, са Алжир, Египет, Индонезия, Саудитска Арабия, Тунис и Чили. 72-ма души ще гласоподават за депутати в Русия, трима – в Украйна, и 26 в Израел.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР