Още по темата: 4 неща, които да пробваш тази ваканция:

...
Още по темата: 4 неща, които да пробваш тази ваканция:
Коментари Харесай

4 неща, които да пробваш тази ваканция: Понитата Арчи и...

Още по тематиката: 4 неща, които да пробваш тази почивка: Ролери и кънки академия 4 неща, които да пробваш тази почивка: Ателието за кукли на Стрина Пепина 4 неща, които да пробваш тази почивка: Турове по музеи и исторически места

Помните ли за какво Пипи Дългото Чорапче потегли на учебно заведение? Заради ваканцията! Не може Томи и Аника да имат, а тя - не. Съвсем незаслужено е. Но когато най-сетне жадуваната лятна отмора в действителност настъпи, работещите
родители изпадат в смут кой ще гледа децата. А те самите пък още след първата седмица на дързост и игри стартират да скучаят.

Ето 4 неща, които хлапето може да опита това лято, с цел да разбие скуката и да научи нещо ново, което го няма при баба на село или в частната занималня.

Упоритост и дисциплинираност може да се усвои освен в клас. Хлапета се приучават на тях с двама четириноги учители - понитата Арчи и Кенди в конната база „ Тракиец ” край село Житница. Там деца и младежи имат опция да взимат уроци по езда за начинаещи и напреднали. Подходящата възраст за начало е 7-8 година Условието е детето да е с естествен растеж за възрастта си, споделя Анна Гочева от комплекса. За по-малките разновидността е единствено разходка с дълготрайност 5 или 10 минути.

Урокът за начинаещи се води от треньор, който държи коня на корда. Обучението на детето стартира с това по какъв начин да балансира върху коня и да реализира нужната стойка на жокей. Първоначално конят обикаля в кръг ходом. Когато детето е готово, се минава към концерн. Това е междинният ход на животното, изяснява Анна Гочева. Щом ездачът се научи да стои добре върху сивия Арчи или кафявата Кенди, следва упражнение за стартиране на ръцете. Когато и това се усвои, ученикът самичък поема юздите. И всичко стартира отново от начало, този път с галоп на корда. Постепенно детето се учи да направлява животното. Колко бързо ще напредне, зависи от него, само че нормално към 10 тренировки по 25 минути стигат, с цел да стартира да язди, изясняват от конната база. Цената на едно занятие за начинаещо дете до 14 година е 24 лв., а за по-големите - 28.

Още през май конната база провежда и едноседмичен детски лагер, който съчетава езда, плуване, игри с коне и лятно кино. За последващи издания може да се следи в уеб страницата въз основата.

За заниманията с хлапета избираме по-кротки, улегнали и сговорчиви коне, споделя Анна Гочева. По-малките стартират с понитата Арчи и Кенди. Порасналите ездачи се учат на Ливърпул, Казанова, Аполон, Памира и Катерина.

Децата отиват по-рано от началото на урока, с цел да се включат и в обгрижването на коня - ресане, разчистване с четка, оседлаване. След ездата го къпят или мият. Напредналите сами почистват юрдечката, седлото и хранят животното. Ездата учи на грижа и основава другарство сред детето и коня. Животното става приятел, сътрудник и любим, споделя Анна Гочева.

След година и половина занимания 11-годишната Катерина Стойчева към този момент се състезава с Арчи. Ана Жозгова и Диди Иванова също са взели участие в надпревари.

Покрай ездата децата научават и забавни обстоятелства за конете. Те спят по 15 минути на денонощие. Виждат цветно като нас, само че в по-пастелни тонове. Затова трудностите на надпреварите са ярки. Всички коне се бръснат и подстригват, като се смъква цялата четина, с цел да се потят по-малко. През зимата носят покривало - попона. Слабото им място е стомахът, по тази причина се следва непоколебим режим на хранене. Диетата зависи от това дали са спортни, или образователни коне. Всеки четвъртък ги глезят с „ педикюр ” - изпиляване на подковите, което е значимо за кръвообращението и изпомпването на кръвта към сърцето в изправено състояние. Имат си даже фитнес - въртележка, в която влизат по 8 животни и препускат в кръг. Всяко четириного наложително излиза всеки ден и има уместно оживление и разходка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР