Още откакто хората са зърнали за първи път блещукащите светлини

...
Още откакто хората са зърнали за първи път блещукащите светлини
Коментари Харесай

5 откачени космически случки, за които не знаете

Още откогато хората са зърнали за първи път блещукащите светлини в нощното небе, мечтаем да пътуваме измежду звездите. След хиляди години досетливост и саможертви, най-сетне сме съумели да стигнем до… задния двор на Земята в общи линии.

Но все пак, нашият интерес към космоса е толкоз огромен, че всеки миг на тези смели астронавти, които са били там, е в детайли разказан и оценен – в това число и най-срамните. Всички сме попадали в неловки обстановки, само че не и пред целия космос, както да вземем за пример когато…

5. Екипажът на „ Дискавъри “ е трябвало да разтопи голяма ледена висулка от урина

Ако сте гледали „ Аполо 13 “, значи Том Ханкс ви е посочил по какъв начин става уринирането в космоса: вършиме го в специфична тоалетна на борда, която по-късно изхвърля урината в космоса.

Космическата тоалетна технология не е напреднала изключително след кацането на Луната. Но тогава се появил проблем – през 1984г нещо се случило с тоалетната на борда на совалката „ Дискавъри “. Урина запушила системата и се образувала много огромна ледена висулка от урина, която се подавала от едната страна на совалката.

Това може да ни звучи като много занимателна обстановка, само че в действителност се оказало огромен проблем за екипажа, тъй като 13-килограмовата ледена висулка можела да се отчупи при нахлуване в земната атмосфера и да повреди деликатния топлинен щит на совалката. Никой не желал да остане в историята като убития от голямо парче замръзнала урина, по тази причина астронавтите трябвало да намерят метод да решат казуса.

Първата им концепция била да разтопят леда, по тази причина три дни държали совалката с тази страна към слънцето, само че резултатът бил на процедура нулев. Изпращането на астронавт извън не било целесъобразно, тъй като е много рисково, по тази причина от Хюстън посъветвали да употребяват механичната ръка на совалката. С нейна помощ те отчупили леда и изпратили замръзналата урина в галактическата пропаст.

Но това не било всичко. Екипажът нямало по какъв начин да употребява тоалетната по дребна потребност, по тази причина се наложило да прибегне до пликовете, които нормално се употребяват по огромна потребност. Да, обаче урината е течност, а при нулева гравитация въобще не желае да си стои в плика и се пръска на всички места. Затова астронавтите решили да изолират торбите с кърпи и долни дрехи, с цел да не излиза урината през пролуките.

4. Джон Йънг взел сандвич на борда и едвам не умъртвил всички

Програмата Джемини е значим епизод от конкуренцията до Луната. Тогава са се случили доста неща – първата американска галактическа разходка, първото съединяване на два галактически апарата, първият сандвич с телешко в орбита.

По време на Джемини 3, астронавтът Джон Йънг пренесъл сандвич на борда на ракетата в своя костюм. Когато излязъл в орбита, Йънг решил да опитва сандвича и даже го споделил с сътрудника си Върджил Грисъм. Той отхапал от сандвича, само че бързо го прибрал в костюма си, когато трохи се разлетели на всички места в капсулата.

Официалната храна за астронавти има особено покритие, с цел да се предотвратят тъкмо такива обстановки, тъй като трохите могат да отидат по електрическите панели и да доведат до всевъзможни проблеми.

3. Руснаците дали на космонавтите си рязани пушки против мечки

Рязаните пушки са употребявани най-вече от: 1) водачите на каляски в Дивия Запад (защото револверите са неточни до момента в който се лашкаш по дупките), 2) Омар от сериала „ Наркомрежа “ и 3) съветските космонавти. Докато американските астронавти били въоръжени със сандвичи, съветските им сътрудници носели рязани пушки.

Модел TP-82 бил създаден особено за космонавтите и разполагал с задоволително мощ, с цел да повали мечка гризли. Това конкретизиране не е инцидентно – макар първичните ни очаквания, че руснаците са въоръжили космонавтите си с рязани пушки, с цел да се отбраняват от извънземни или пък при положение, че попаднат в галактическа престрелка с американците, оръжията в действителност щели да им служат когато се върнели на Земята. Защо? Защото за разлика от глупавите американци, които пращали своите галактически кораби към океана, руснаците хитро насочвали капсулите си към хубава канара в Сибир. Но нещеш ли, от време на време капсулите инцидентно се отклонявали от курса и се приземявали някъде в дивата пустота.

При един подобен случай, двама космонавти се озовали посред гората в Урал, на съвсем 1000км от първичното място за кацане (е, стават неточности понякога) и разполагали единствено с един 9мм револвер, с цел да се оправят с мечките и вълците към тях. И макар обстоятелството, че не им се наложило да се отбраняват, съумели да убедят началниците си, че идващите екипажи би трябвало да са по-тежко въоръжени.

2. НАСА са употребявали шантаво устройство за спешни обстановки

С всичката заплаха около дребната капсула, седяща върху милиони килограми експлозиви и гориво, човек би помислил, че минимум би трябвало да се тормози, когато тя стои на площадката за политане. За страдание това не е бил казусът с Аполо 1, по тази причина след нещастието трябвало да бъдат създадени нови способи. Доста неуместно изглеждащи освен това.

На галактическата совалка, щом астронавтите успеели да излязат от местата си със своите обемни и неуместни костюми, трябвало да скочат в огромни кошници, прикрепени към дълъг 400м железен кабел и да се спуснат с тях до земята със скорост 100км/ч.

Но единствено тъй като астронавтите били напуснали совалката, не означавало, че изстрелването е спряло, а една голяма летяща бомба можела да им падне на главите всеки миг. Затова, за всеки случай, те изскачали от кошниците и незабавно се скривали в бронирани военни машини, които да ги защитят от детонации, до момента в който те се молят водачът им да не е вземал уроци по отбягване на падащи предмети от „ Прометей “.

Това въпреки всичко звучи по-добре от първичния проект на НАСА за Аполо, който бил да изпращат астронавтите по гигантска пързалка до бункер на 12м подземен. Бункерът можел да издържи на дребен нуклеарен гърмеж, което е необичайно, имайки поради, че ракетите на Аполо употребявали керосин и водород. Чудим се дали НАСА не крият нещо, само че господата с черните костюми до прозореца ни споделиха да спрем да задаваме въпроси.

1. НАСА инцидентно изтрили записите от първото кацане на Луната

Ако сте задоволително огромни, несъмнено преди 20-ина години ви се е случвало да запишете мача върху касетата със сватбата ви… инцидентно. Същото се случило и в НАСА, единствено че с най-голямото достижение в историята на цялата планета.

През 2006г НАСА признават, че някак са изгубили нишката какво се е случило с истинските видео и аудио записи, направени по време на Аполо 11. Според тях това въобще не било огромна работа, тъй като записите евентуално били скатани някъде всред касетките със остарял хокеен мач и първата половина на „ Близнаци “. В последна сметка от галактическата организация излизат с малко положителни и малко неприятни вести: Намерили касетките, само че те били изцяло изтрити и презаписани.

За да спестят пари, НАСА решили да употребяват остарели касетки за идващите си задачи. В един миг някой чиновник евентуално се е натъкнал на касетки с етикет „ APL 11/MASH S02E09 “ (за да се спести от маркери) и ги хвърлил в кашона за преработване.

Почитателите на конспирациите считат, че това звучи прекомерно некадърно, с цел да е просто съвпадане. Накрая обаче новинарските организации избавят ситуацията. CBS News към момента пазели записите от истинското предаване и ги дали на държавното управление.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР