Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои

...
Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои
Коментари Харесай

Доц. Момчил Дойчев: Окупаторите никъде не се честват като освободители

Още от своето основаване Атлантическият съвет на България сложи някои съгласно нас доста значими въпроси, свързани с общественото пространство, което господства в София, в Пловдив, в огромните градове, на процедура в цяла България. Това сподели в ефира на политологът доцент Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет на България.

" На процедура цяла България е превърната в един ретро социалистически музей. Във всеки по-голям град, във всеки град даже, даже в някои села е цялостно с комунистически, съветски, руски монументи и чужденец не може да разбере къде в действителност се намира. Президентът Стоянов беше писал неотдавна, т.е. до момента в който беше президент в действителност, че като предложения непознати посетители и като ги прекарат през София, на всички места главните монументи, главните улици, главната катедрала на България носят не български имена, а това са имена на съветските " освободители “ и руските окупатори. Особено преобладаващи са паметниците на Съветската войска в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, под дърво и камък, в цяла България ", добави Дойчев.

Според Атлантическия съвет общественото пространство би трябвало да бъде доминирано от български, а не от непознати, още повече на окупаторска войска монументи. И заради тази причина за следващ път те се обръщат към демократичната общественост и нейните партии, които имат болшинство в Народното събрание и тези, които се дефинират като евроатлантически и имат квалифицирано болшинство.

" Нека този път да имат политическата воля, дружно с кметовете, които са представители на тези евроатлантически партии, дружно с регионалните шефове, с новите регионални шефове изключително, да проявят добра политическа воля за тези монументи – става дума за руските, с цел да бъдат преместени в Музея на тоталитарното псевдоизкуство. Става дума най-много за страничните монументи, които умерено могат да бъдат сложени в Музея на социалистическото изкуство. Но не може над София да се размахва " Шпагина “ на руския окупатор. Това също не може да бъде и в Пловдив, където " Альоша “ на хълма господства, а долу е сгушено дребното бюстче на Васил Левски, на Апостола на българската независимост, което е позорно. Левски да е горе, не би трябвало да има въобще монументи на окупатори и още повече те да се празнуват като освободители ", сподели още доцент Момчил Дойчев.

Тези монументи, съгласно него са пропагандни, те не са свързани с някакво изключително художествено творчество и изкуство. Те са замислени и са основани като пропагандни монументи през 50-те години, само че има такива монументи и през по-късния социалистически интервал – като монумента във Варна, който стои над хълма.

" Това са пропагандни монументи, които да внушават, че от нас нищо не зависи, че ние сме освободени, т.е. плебеи. Дори в социалистическата ера се представяше нашата история, че всичко е сторено със руска помощ, което беше, несъмнено, безспорна неистина. И това продължава да господства и до през днешния ден в учебниците по история. Аз върших едно проучване измежду студенти със основаване на въпроси от исторически обстоятелства и неотдавна го разгласих. Питах дали знаят студентите, че примерно, през Първата международна война Руската империя афишира война и атакува България. Около 65 на 100 не го знаят. Знаят ли студентите, че васалното княжество се основава на 13 юли в резултат на Берлинския контракт от 1878 година, а напълно не е възобновена българската държавност на 3 март, когато в действителност двете воюващи империи – Руската и Османската, си разпределят владението на българските земи, като Руската империя, знаейки прелестно, че това е един прелиминарен контракт без никаква международно-правна стойност, ще има друго продължение в Берлин, защото Русия към този момент се е договорила и с Австро-Унгария, и с Англия, че България ще бъде сред Дунав и Стара планина, даже без Варна и без Софийския санджак. Така че тези неща, за жалост, и доста други не се знаят, а би следвало да се знаят ", напомни доцент Момчил Дойчев.

" Ако бях политик и в случай че има подобен политик като Стамболов, който да заложи живота си в действителност, с цел да отстрани тези грозни в множеството случаи паметници на окупаторите. Сега обаче ние виждаме, че Руската федерация направи съгласно мен една съдбовна неточност, започвайки тази мръсна война срещу украинския народ и водейки се от сферите на въздействие, надявайки се да унищожи Украйна, по-късно да завземе може би и Молдова, Беларус и това значи да нахлуе, да си обезпечи това пространство, което имаше Съветският съюз като сфера на въздействие даже в Централна и Източна, Югоизточна Европа, включваща балтийските републики, Полша, Румъния, България и така нататък Така че това се оказа една съдбовна неточност, тъй като това сплоти Европейския съюз и НАТО и те, както виждаме, оказват основна помощ. Една от нашите начинания беше да оказваме действителна военна помощ. Но знаем прелестно какви запаси има Българската войска, по какъв начин ръждясват стотици танкове, които по този начин или другояче ще би трябвало да бъдат, както се споделя, утилизирани самолетите. Слава богу, това държавно управление има волята да ги даде в Полша, с цел да бъдат ремонтирани старите съветски самолети. Аз мисля, че те могат да свършат чудесна работа на украинския народ, който се бори против съветските окупатори. Мисля, че биха могли да оказват помощ и тези 100 БТР-а, които се оказа, че са военни средства на комунистическия режим, с цел да ги употребяват срещу личния народ. За какво ѝ е на полицията – пардон, на милицията БТР-и, в случай че няма да води война против личния си народ? И това комунистическо страшилище, още виждаме, 33 години след рухването на незаконния руски комунизъм в България, да продължава да съществува. Така че е отлично това, че изпращаме 100 БТР-а за Украйна, тъй като те са извънредно нужни в този сложен миг ", сподели Дойчев.

Той означи, че не са получили отговор на тяхното отворено писмо за паметниците, само че чакат такова и в случай че би трябвало, ще пратят още писма. Те са пращали доста такива писма и на множеството не са получавали никакъв отговор. Изпращали са писмо и до Софийска градска прокуратура, по отношение на " изстъпленията на фашистко-болшевиците от партия " Възраждане “, така наречен " Възраждане “, което по-скоро е знак на изродяване на българската нация и на българския национализъм, които си разрешиха да поругаят по най-вандалски метод Дома на Европа в София по време на така наречен " Поход за мир и неутралитет " ", уточни Дойчев.

" Всъщност това е част от съветската хибридна война срещу България и партия " Израждане “ е характерен образец за антибългарска, антипатриотична, проруска, профашистка партия всъщност, която води война против българската самостоятелност, в това число с всичките си начинания за референдума срещу еврото и така нататък Така че на голям брой такива въпроси не сме получили отговор. Ние поставихме, даже пратихме на настоящия – с опрощение, " президент “ на Република България един лист с всички руски монументи, които би трябвало да бъдат преместени, с всички наименования на градове, села, улици, площади, които би трябвало да бъдат изменени. Не може българомразци като " Аксаков “ и " Граф Игнатиев “ – какъв брой знаят обаче, че тези хора водят война, работят срещу България? Никой не знае. Всички считат, че те са освободители надали не. Тоталната имитация на българската история докара до това, че през днешния ден младото потомство е захлупено безусловно от същинските обстоятелства от българската история. Ще продължим да работим за това да просвещаваме, доколкото ни дават опция да се извиняваме и посредством медиите, а не непрестанно да слушаме съветска антибългарска агитация по съществени, в това число и национални медии ", сподели още доцент Момчил Дойчев..

Той счита, че всички партии би следвало да бъдат патриотични. Ние сме единственият случай, за разлика от всички наши съседи, където главните наши монументи и названия на улици са отдадени на непозната, даже вражеска страна сега. Така че би следвало всички партии да пазят тази теза. Но факт е, че две партии най-малко в Народното събрание пазят съветските, а не българските ползи.

" И желаех да кажа на тези хора, които не схващат защо става дума и се чудят за какво считаме по този начин, ние от Атлантическия съвет. Представете се, че в Белград, в Букурещ или в Атина някой посмее да каже, даже историк, че те не са се освободили сами, а Русия ги е освободила. Знаете ли какво ще им се случи на тези хора? А те са освободени в действителност, получили са самостоятелност вследствие на Руско-турските войни, за разлика от България, която става просто трибутарно княжество съгласно и Санстефански предварителен контракт и в Берлин, който в действителност оформя резултатите от войната.

Президентът Радев все по-открито застава на позициите на бранител на незаконния тоталитарен, терористичен режим на Путин в Москва. Така че считам, че този въпрос ще бъде натрапен като главен на идните локални избори от партиите и изключително от тези, които пазят съветските, а не българските ползи у нас.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР