Още от самото начало на предизборната кампания в Хърватия е

...
Още от самото начало на предизборната кампания в Хърватия е
Коментари Харесай

Преди изборите в Хърватия: Боже, пази ни от българския сценарий

Още през цялото време на предизборната акция в Хърватия е ясно, че победител на идните избори ще бъде партията на Андрей Пленкович. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е основен редактор на излизащото в Загреб на български и харватски език списание " Родна тирада " във връзка идните избори на 17 април в Хърватия. 

" Пленкович е 8 години министър председател, през това време имаше много тествания. Едното беше Коронавирус пандемията, две мощни трусове в Хърватия, едното в Загреб в края на 2020 година и в региона Флавония. Хората се усещат някак си по-сигурно с тази партия, с това държавно управление. Да не приказваме за по-възрастните хора, единствено като чуят Хърватска демократическа общественост имат носталгия към времето, в което са победили във войната, макар всички прогнози на западни дипломати, политически съветници. Някои от тях си гласоподават точно от носталгия, други, тъй като се усещат по-добре. А един младеж ми сподели апропо преди няколко дни, нормално тук не се пита за кого ще гласуваш. Но тъй като е наследник на моя близка другарка и аз го попитах: “Ще вървиш ли да гласуваш? Той ми отговори: “Ами ще отида. " “И за кого? ", попитах аз. " Ами по какъв начин за кого, за Пленкович, тъй като като си отворих портфейла, видях, че имам повече пари, в сравнение с съм имал преди този момент ". Това е малко американската система, нали ще гласуваме за този, който ни е донесъл повече пари в портмонето, само че ето, че го има и в Хърватия ", описа Гласнова.

Относно тежкото опълчване сред отдавнашните съперници – министър председателят Андрей Пленкович и президентът Зоран Милановичпремира журналистът означи: " Личните им взаимоотношения не би трябвало никога да бъдат център на политическия им живот, само че за жалост, на първо място поради президента, тези връзки станаха подобен център ".

Диана Гласнова означи, че интензивността на жителите не се чака да бъде доста висока, поради неприятното време в страната и най-много ексцентричното решение за ден, в който ще се проведат идните парламентарни избори: " Изборите президентът ги дефинира да бъдат извършени в един много необикновен ден, а това е чиста сряда. Обикновено изборите на всички места по света са в неделния ден, когато хората имат опция да гласоподават. Това беше направено за да се реализира по-висока изборна интензивност, само че аз мисля, че просто това няма да се реализира по този метод. Защото много хора се радват от това, че ще имат един почивен ден повече през тази седмица и в този момент не знам какъв брой от тях ще тичат да гласоподават. Второ - небето се обърна против цялата тази работа. От през днешния ден сутринта в Хърватия времето е ужасно неприятно, паднаха температурите, в случай че можете да си визиите през вчерашния ден бяха 26 градуса, сега е 8 градуса ", изясни журналистът. 

Тя показа обаче, че хърватите се интересуват от обстановката Югоизточна Европа и доста от тях споделят: “Боже, пази ни от българския сюжет ". По думите й хърватите не желаят да влизат в спиралата на непрекъснати предварителни избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР