Още от края на идната седмица ще започнат доставки на

...
Още от края на идната седмица ще започнат доставки на
Коментари Харесай

Франция започва доставки на танкове за Украйна след седмица

Още от края на идната седмица ще стартират доставки на френски леки танкове AMX-10 за Украйна. Това сподели министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню, съобщи Българска телеграфна агенция.

Льокорню заяви новината в оповестено през днешния ден изявление за в. " Паризиен ". Той не разкри за какъв брой тъкмо танкове става въпрос.

Така доставките ще съвпаднат с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

В началото на предишния месец френският президент Еманюел Макрон разгласи решението за изпращане на тези танкове, което наред с други планове ще разшири асортимента на оборудването, доставяно на Украйна от НАТО, след дълги месеци възпиране заради опасения това да не тласне Москва към ескалация на спора.

Макрон също не сподели тогава какъв брой танка може да бъдат изпратени. " Няма да посоча броя им, с цел да не давам стратегическа информация на Русия ", акцентира в изявлението и френският министър на въоръжените сили.

Льокорню обаче съобщи, че образованието на украинци да боравят с тази нова техника е " към края си ", по тази причина и доставките ще стартират от края на идната седмица.

Това образование на украински танкисти се форсира – и във Франция, и в Полша. Шестстотин военни месечно ще приключват курсовете, считано от март, добави Льокорню.

По мотив възможните доставки на военни самолети, за каквито упорства Киев, френският министър посочи, че " табута няма ", само че подсети, че съществуват комплицирани " логистични и на практика проблеми ". Той не изключи Франция да образова водачи по образеца на Англия.

Подобно на Макрон, Льокорню отбрани позицията на Франция – да поддържа " канали за полемики с руснаците всякога, когато това е от изгода ".

" Такава е ролята на една могъща мощ като Франция ", акцентира министърът. Той означи, че съветският президент Владимир Путин води " тази война с елементарни оръжия под сянката на нуклеарния (арсенал) ".

" Това е едно от разликите с други предходни спорове и ни подтиква да вземем под надзор ескалацията ", изясни Льокорню.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР