Още на утрешното си заседание правителството ще отпусне 600 000

...
Още на утрешното си заседание правителството ще отпусне 600 000
Коментари Харесай

Борисов обеща 600 хил. лв. за ремонти в Рилския манастир

Още на утрешното си съвещание държавното управление ще отпусне 600 000 лв. за поправки и реституция на Рилския манастир, както и заплати, защото обителта в последните месеци няма доходи поради неналичието на туристически визити в изискванията на ковид. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след визитата си в манастира във вторник.

След диалога му с игумена на манастира дядо Евлогий стана ясно, че манастирът има дефицит на средства и поради повишените разноски на Светия Синод, който не е превел на обителта предоставените на Българската православна черква над 1 млн. лева за поправки в Рилския, Троянски и Бачковския манастири.

По думите на Емил Велинов, шеф на " Дирекция вероизповедания " в Министерския съвет, който придружаваше Борисов, страната е вкарала 1.1 млн. лева за трите манастира в общата годишна прехрана за Светия Синод в размер на 26 млн. лева, половината от които към този момент са преведени от бюджета. Парите за поправки в трите манастира обаче били употребявани за заплати в Българската православна черква, изясни Велинов. Адрианополският свещеник Евлогий обаче посочи, че тези три манастира не получават заплати от Светия Синод.

Ситуацията с финансите в Рилския манастир се усложнила от неналичието на доходи от туризъм в последните два месеца на пандемията. За да оцелее обителта, монасите били принудени да разгласят дарителска сметка.

В отговор Борисов сподели на дядо Евлогий, че " след на следващия ден ще имаш непосредствено от Министерството на финансите 600 000 лева, с цел да продължите реконструкцията вътре, изографисването, да се разплатиш с хората ". Той даде обещание други 1.3 млн. лева да бъдат дадени на манастира за създаване на пречиствателна станция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР