Още на слизане от самолета в Солун Борисов обяви спотирането

...
Още на слизане от самолета в Солун Борисов обяви спотирането
Коментари Харесай

Борисов стопира повишението на акциза за бездимните изделия


Още на слизане от самолета в Солун Борисов разгласи спотирането на видгането на акциза

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подреди на парламентарната група на ГЕРБ да изтегли законопроекта, с който се желае нарастване на акциза за бездимни цигари от 1 октомври 2018 година и изравняването му с този за елементарните цигари, което съгласно единствения вносител на нагреваемите стикове – " Филип Морис ", ще докара до двоен растеж на цената на изделията им.

След като в сряда ВМР се разгласи срещу по-високото облагане на бездимните произведения, за които проучвания настояват, че са по-безвредни по отношение на елементарните цигари, и се закани да гласоподава срещу поправките, импортирани от ГЕРБ, Борисов още ри слизането си от самолета в Солун, където е на посещаване, съобщи пред публицисти, че ще подреди прекъсването на измененията.

" Освен ГЕРБ никой за бюджета не мисли ", съобщи министър председателят и изясни, че в случай че се усилят акцизът за нагреваемите цигари от сегашните 152 лева на 177 лева за кг влаган тютюн, в хазната щели да влязат в допълнение 30 млн. лева

" След като желаеме да дотираме цигарите, откакто желаете да подаряваме пари от бюджета за цигари, бездимни, това е загуба за държавния бюджет. Така на процедура ние ще дотираме непознати компании, които " патриотите” поддържат. Разпоредил съм на Цветанов или да отдръпват закона, или да не се таксуват с такива мита като другите цигари”, сподели Борисов.

" В България всеки приказва за промени и сега, в който решим да създадем нещо за обществото и внезапно стартират “кой, майка му, вуйна му”, в тази ситуация става дума за Филип Морис. Бедна България подарява тези пари ", съобщи министър председателят.

Щом тези, които подлагат на критика законопроекта, измежду които и патриотите, желаят да го изтеглим, дано по този начин да бъде, добави той.

" Наслушах се през днешния ден на нелепости. Когато опозицията ни нападна – има смисъл, разбирам, само че в тази ситуация приказват и нашите съдружни сътрудници. Само ще им кажа, че след 1-2 месеца започваме да гледаме бюджета и ще дойдат с големите си претенции ", закани се той.

" Няма да сме безконечни! Но да запомнят това – този свиреп популизъм няма да излезе надобре. И по тази причина ние споделяме ясно и тъкмо: Единственото, в което се кълна, когато прочетох, не можах да допускам сутринта, задачата ни е била да си попълниме бюджета, щото незабавно в този момент имаме на минус. Разходите отиват милиард и половина нагоре от претенции, а влизаме на минус в събираемостта. Добре, одобрявам го. Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го върша ", уточни още Борисов.

" Председателството свърши, няма да оставям повече ГЕРБ да става тупан на който заран някой няма работа и излиза и се изрича по нас”, закани се още Борисов на съдружния си сътрудник.

" Много стисках зъбите, достатъчно”, продължи министър председателят..

ГЕРБ е обект на остри нападки откакто предишния петък внесе промени в акциза за бездимните произведения с претекста, че те също съдържат тютюн и по тази причина би трябвало да се таксуват като елементарните цигари. Така България ще се трансформира в единствената страна в света,в която бездимните стикове се таксуват като елементарните цигари и съгласно анализаторите това ще докара до прекъсване на новаторска и по- безвредна за пушачите технология, а тези, които към този момент употребяват бездимните устройства, ще си купуват стикове от прилежащите страни и по този начин бюджетът ще се лиши и от сегашните доходи от нагреваемите цигари.

Срещу повдигането на акциза им се оповестиха и депутатите от Вътрешна македонска революционна организация, които в сряда заявиха, че ще гласоподават в пленарна зала твърдо срещу това предложение.

Депутатът Александър Сиди от ПГ на " Обединени патриоти - НФСБ, " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация ", уточни пред публицисти, че това е трябвало първо да бъде в съгласие с групата на " Обединени патриоти ", а не те да бъдат приканени да подпишат законопроекта " на крайник в залата ".

Европейската комисия, която е изключително прецизна във връзка с акцизната политика, гледа по малко по-различен метод, а той е точно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, а не както нормално работи Комисията, уточни Александър Сиди. По думите му това значи, че тя дава късмет на това ново произведение. В България също би трябвало да изчакаме да забележим дали има доказателства, че тези бездимни цигари са толкоз нездравословни колкото и стандартните цигари, тъй като другояче остават подозрения за какво тъкмо го вършим, разяснява той. Виждаме, че тези бездимни произведения взеха един сериозен пазарен дял и незабавно бива ударен този производител с данък, с който подвигаме цената на това произведение и надлежно пушачите се връщат към стандартните цигари, означи Сиди.

Като част от ръководещото болшинство депутатите от Оперативна програма би трябвало да търсят метод да бъде напълнена хазната, само че хайде да не го вършим на гърба на българските жители и на опазването на здравето, прикани Сиди. Като приказваме за изгодата, дано да забележим каква ще бъде вредата, когато върнем тези хора, които пушат това произведение, на стандартни цигари, уточни той.

От " Воля " също считат, че би трябвало да се изчака с смяната на акциза на бездимните цигари.

Ние сме за съответно облагане, както на стандартните цигари, по този начин и на бездимните тютюневи произведения, разяснява Дора Христова пред публицисти в Народното събрание. Тя означи, че към този момент тези артикули не могат да бъдат квалифицирани към групата от обичайните тютюневи произведения, по тази причина съгласно Европейска комисия е по-добре акцизът им да бъде като на насипния тютюн.

Вместо в средата на годината да се трансформира акцизът, за какво не се изчака новата инструкция на Европейска комисия, в която да бъде обещано съответно мнение към коя група се класифицират, разясниха от " Воля ". От партията ще изчакат дебатите в парламентарните комисии и тогава ще вземат дефинитивно решение дали да поддържат законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР