Още на 15-годишна възраст Георги Стрезов започва да прави музика

...
Още на 15-годишна възраст Георги Стрезов започва да прави музика
Коментари Харесай

Млад български композитор работи за световни филмови продукции

Още на 15-годишна възраст Георги Стрезов стартира да прави музика за видеоигри, а през днешния ден е един от съумелите българи, които работят във филмовата промишленост. В края на 2012-а той основава своя компания, написа БНР.

" Моя фантазия постоянно е било това, с което се занимавам сега - да пиша музика за филми и компютърни игри. Първата ми среща с музиката беше с пианото. Но още през цялото време аз съм технократ и съумях да съчетая любовта към технологиите със сериозната теоретична подготовка, която получих в Националната музикална академия. Тя доста ми оказва помощ в работата с хора от Запад или Изток, защото тази теоретична подготовка доста малко хора към този момент я имат, което е необичайно за мен. "

Георги Стрезов поддържа връзка с огромните имена на международната музикална сцена, като Ханс Цимер. По думите му всичко е почнало от онлайн конгреси, в които е взел участие като юноша. В тях запалянковци като него са споделяли публикации и забавни неща, свързани с филмовата музика.

" В България имаме доста положителни музиканти, само че не се отнасяме добре към тях. Но хората на Запад ги правят оценка. "

Българският композитор се гордее с работата си за пълнометражния филм на дебютанта Никола Бозаджиев " Шибил ", който получи над 100 награди от разнообразни конгреси и фестивали по целия свят. От тях над 10 са за музиката. " Това за мен е специфичен филм, тъй като за първи път имах опцията да работя с режисьор и продуцент, които да ми дадат задоволително огромна независимост. Цялата музика към него е изпълнена онлайн от симфоничен оркестър ", споделя Георги Стрезов. Очаква се " Шибил " да стартира да се излъчва по кината следващата година.

С негово ходатайство българска музика звучи и в " Междузвездни войни ":

" Получих позвъняване от композитора Джон Пауъл. Не ми даде детайлности за какъв филм става въпрос, само че сподели, че желае да постави в саундтрака тембрите на българския национален хор. Всичко беше доста секретно, използваха се кодови имена до момента в който вървеше работата. Основен забъркан беше хорът на Ваня Монева. Организирахме и мъжки хор с бас профунди - най-ниският човешки глас. "

Според него качественият саундтрак би трябвало да споделя история и да го прави добре, както и да бъде запомнен по някакъв метод - след кино лентата да има собствен личен живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР