Още месец и половина ще има ръст на случаите на

...
Още месец и половина ще има ръст на случаите на
Коментари Харесай

Тройно повече заболели от Covid - 19 през следващия месец

Още месец и половина ще има растеж на случаите на Коронавирус, а по-късно ще понижават гладко. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има все още. Има роене на Омикрон, а не чисто нови разновидности. Няма да стигнем предните талази на ковид. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова по Нова нюз.

" Към момента е 7-дневна изолацията за потвърдено болните, а карантината е 5-дневна за контактните. Не е изключително нужна карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, рискът за контактните понижава. Изолацията на болните не е нужно да е 7 дни, болестта минава бързо, вирусът се почиства в първите няколко дни ", разяснява тя.

По думите ѝ Министерство на здравеопазването може да даде оферти за промени в Закона за здравето, а Народното събрание да ги утвърди. " Първенец в заболеваемостта е Силистра. При приблизително за страната 58 болни на 100 000 души, за града е 110. Имаме още 8 области с сред 60 и 120 на 100 000. Търново, Габрово и Ловеч също са с покачване на заболеваемостта. Очакваме да се усили в още области ", съобщи проф. Христова.

Според нея рисковите групи би трябвало да внимават и при новите подварианти. " Заболелите от диабет, сърдечно-съдови заболявания, хората с наднормено тегло и хроничноболните би трябвало да се пазят повече. Грипът стартира бързо с общи признаци. От своя страна Коронавирус - с кашлица, раздразнение на гърлото и по-късно последователно изнемощялост и болките по цялото тяло. Първо ще има пик на ковид, а по-късно ще има и грипна вълна - евентуално през януари и февруари ", уточни медикът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР