Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че

...
Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че
Коментари Харесай

Радев: България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни

„ Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и защита на въздушното пространство. България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе. Това ще е най-малко до 2030 година, не за година или две. И това ще е, в случай че идващият парламент благоволи да каже „ да " за идващите 8 самолета.

 

 Изпратени са писма, извършени са срещи, има начални информации за платформи от Съединени американски щати, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-хубавото решение. Колко самолета ще вземем, зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", сподели президентът. 

Справянето с енергийната рецесия изисква нови подходи. От преодоляването й зависи оцеляването и развиването на европейската стопанска система, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност, разяснява още Радев.

„ Днес би трябвало да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон.  Форумът се организира по негова самодейност.   

 

Има голям брой предизвикателства  - превъзмогване на енергийната и икономическата рецесия, оправянето с миграционния напън, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени старания, освен от всички страни членки на Европейски Съюз,  но и от всички страни от остарелия континент и от разширеното европейско пространство. Това значи разговор, съгласуваност, търсене на общи механизми и решения ”, добави той.

 

Стана ясно и, че Радев се е срещнал с Ердоган през днешния ден. По думите му е много важно страните сътрудници на Европейски Съюз, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

 

„ Единственият сигурен газ, с дълготраен контракт, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за полутечен газ. България доста закъсня с обезпечаването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, само че има късмет “, изясни президентът, представен от НТВ.

 

„ Изключително значима е засилващата се роля на България, която се трансформира в основател на новаторски решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция ”, сподели още президентът на България.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР