Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат

...
Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат
Коментари Харесай

Според Кочвачевски българските клубове в РСМ са провокация заради имената си

„ Още когато се отваряха тези клубове споделих, че те могат да съставляват само провокация поради имената, които им бяха дадени. Те будят отрицателни усеща в жителите, тъй като са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават ”.

Това сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски за стрелбата против културния клуб на съдружие „ Цар Борис Трети ” в Охрид.

Ковачевски напомни, че още тогава е призовал жителите към почтено и европейско държание. Премиерът на Северна Македония още веднъж се базира на признатите ремонти в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се считат за противоречиви и са свързани с избрани исторически интервали. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно деяние и към този момент съществуващите клубове имат тримесечен период, в който да трансформират имената си, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция Маринела Величкова.

Реакциите от страна на България на случилото се в Охрид Ковачевски дефинира като реакции на страната ни, добавяйки, че Министерство на външните работи на Северна Македония също е излязло с позиция и още веднъж сподели, че съгласно него съдействието би трябвало да се реализира през публични културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, счита да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в връзка и „ скоро ще имат среща ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР