Още две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех

...
Още две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех
Коментари Харесай

Млади художнички редят дебютна изложба във Варна

Още две млади художнички поемат по траекторията на креативния триумф на 15 септември, петък, от 18 ч. във Варна. Дебютната галерия „ Присъствие “ на Велина Пенчева (23 г.) и Ралица Цонева (17 г.) ще бъде открита в „ Аморфа “ – пространство за просвета и образование до Адвокатската градинка и ще бъде отворена за гости с вход свободен всеки ден до 21 септември. Изложбата е втората от поредицата юношески дебюти към програмата „ Аморфа Траектория “, която през август селектира общо осем млади създатели на възраст от 15 до 26 година за четири взаимни експозиции във образните изкуства.

Всяка с експресивен почерк, Велина Пенчева и Ралица Цонева свидетелстват и изследват посредством творчеството си амплитудите на обществените пространства, осмислящи и осмислени от човешкото наличие: градски и вълшебен, персонални и споделени, необятни в хоризонти и съответни в измеренията на градската среда.

С смелост и цвят Ралица Цонева посочва изрично химерни и по едно и също време внимателно същински архитектури, пресъздавайки комплицираното и многолико свързване сред вътрешната страст и магичните пространства на града, гората и дребните скрити пространства, уловени и пресъздадени в тонове родени от преплитането на въображение и наблюдаване.

Фотографиите на Велина Пенчева ни демонстрират мощната взаимност сред пространствата, в които творим, социализираме, търсим, прекарваме време с или без причина, подминаваме забързано или преднамерено, и това какъв брой приемствени са те на нашето отношение към тях. В търпеливото си хващане на фрагменти тя запечатва неподправеното въздействие на неволността и решителността на човешкото наличие върху заобикалящите го градски облици.

Изложбата „ Присъствие “ на двете дебютиращи художнички ще бъде отворена за гости всеки ден от 15 до 19 ч. до 21 септември 2023 година Освен на формалното разкриване, искащите да научат повече за изкуството на Велина Пенчева (фотография) и Ралица Цонева (живопис) ще имат опция да се включат в креативен ателиета по снимка и живопис и в среща-разговор с младите създатели с вход свободен в пространството за просвета „ Аморфа “ и в градското пространство на Адвокатската градинка във Варна на 16 септември, събота, от 15 до 19 ч.

Пилотното издание на програмата „ Аморфа Траектория – юношески креативен дебюти “ на Младежка фондация „ Аморфа “ се реализира с финансовата поддръжка на Фонд „ Култура “ на Община Варна, Дирекция „ Култура и духовно развиване “, и със личен финансов принос на фондацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР