Още 8,5 млн. лв. са необходими, за да бъдат увеличени

...
Още 8,5 млн. лв. са необходими, за да бъдат увеличени
Коментари Харесай

КНСБ настоява за още 8,5 млн. лева за медиците в ясли и училища

Още 8,5 млн. лева са нужни, с цел да бъдат увеличени месечните хонорари на медиците, които работят в детските ясли, градини и кухни и в учебните кабинети в страната, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Сумата е получена след разбор на възнагражденията на медиците в над 250 общини и въз основа на увеличената за 2020 година минимална заплата. В тази сфера работят общо над 11 хиляди медицински сестри. Нивата за хонорари от Колективния трудов контракт сред 900 и 1000 лева са покрили 26 общини в областта на детското опазване на здравето и 31 - в учебното. Като положителни образци бяха дадени Бяла, Русенско, с 1260 лева заплата, Чепеларе - с 1007 лева, в Добрич в детските ясли вземат най-малко 1000 лева, а в учебните кабинети - 902 лева

В 40 общини в яслите и кухните и в 65 общини в учебните кабинети заплатите са сред 610 и 700 лева В учебните здравни кабинети в Бобошево и Априлци, както и в яслите в Созопол, заплатите са едвам 610 лева В София, където работят 2 хиляди от общо 11 хиляди сестри в детското и учебното опазване на здравето, е контрактуван растеж на заплатите от 264 лв., оповестиха от КНСБ.

Димитров уточни, че доста общини са дофинансирали активността, други са подготвени да го сторят, само че все пак са нужни още 8,5 млн. лева От синдиката ще пратят настояването си до министър-председателя и министъра на финансите, защото поради дефицит на пари не може да бъдат подписани групови трудови контракти с кметовете.

Друг проблем е стандартът съгласно Наредба 3 на Министерство на здравеопазването, който позволява да има здравно лице, в случай че в детската градина има най-малко 60 деца, а в учебното заведение - най-малко 800 възпитаници. КНСБ ще упорства броя да се понижи, защото в дребните общини няма задоволително деца. Според синдиката преброяването на децата би трябвало да става освен през април, а 2 пъти годишно, с цел да бъде по-прецизно избрана издръжката за личен състав.

Повечето от сестрите, работещите в този бранш, са в предпенсионна възраст и при пенсиониране по Кодекса на труда би трябвало да получат по 6 заплати обезщетение (по 7 съгласно Колективния трудов договор-б.а.). Пари за това няма, безапелационен бе Димитров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР