Още 5 държави от ЕС, в това число и най-умерената

...
Още 5 държави от ЕС, в това число и най-умерената
Коментари Харесай

И Унгария ще купува снаряди за Украйна в общата европейска поръчка, която България отказа

Още 5 страни от Европейски Съюз, включително и най-умерената във връзка с аргесора Русия страна в съюза - Унгария - се причислиха към самодейността на Европейската организация за защита (EDA) за взаимна поръчка на 1 млн. снаряда в помощ на Украйна в границите на 1 година. Бюджетът за това е 1 млрд евро от Европейския механизъм за мир, в който страната ни взе участие. Първоначално акцията поддържаха 17 страни от Европейски Съюз плюс Норвегия.

България е отвън листата на подкрепящите общата оръжейна поръчка за Киев. Лично президентът Румен Радев разгласи, че страната няма да взе участие - тъкмо както други 10 страни от Европейски Съюз - по неговите думи, повторени на 23 март в Брюксел, където бе за съвещание на Съвета на Европейски Съюз. Държавният глава в този ден сподели още, че София може да оказва помощ с военнопромишления си комплекс на съдружници, които имат потребност от попълване на военните си запаси, само че не и с колета за нападната страна.

Другите 10 към този момент са единствено 5 - дружно с България. На 24 март - или единствено ден след изказванията на българския президент, Европейската организация по защита оповестява, че още 5 страни са се включили, както се очакваше още от 20 март и това бе категорично упоменато в известието от този момент. Сред новоприсъединилите се в поддръжка на Украйна и снабдяването ѝ с муниции към този момент е даже Унгария. Управляваната от Виктор Орбан страна до момента отхвърляше да вземе решение за военна помощ за Киев. Извън общата европейска поръчка остават още Латвия, Словения, Ирландия и Дания, само че и това може да се промени, тъй като форматът е отворен.

Друго опрощение на България, споделено по-рано от служебния боен министър Димитър Стоянов, е, че у нас няма на склад и не се създават снаряди 155-и диаметър, за каквито се чака да е публичната поръчка. По време на визитата на еврокомисар Тиери Бретон, който бе на обиколка в страните от Европейски Съюз със мощен военнопромишлен комплекс, с цел да търси поддръжка за разширение на производствата поради войната, се разбра, че български фабрики възнамеряват за стартират произвеждане на въпросния съчетаем със стандартите на НАТО диаметър снаряди.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР