Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и

...
Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и
Коментари Харесай

Дават още 39 млн. лева на земеделци и животновъди до средата на декември

Още 39 млн. лв. ще бъдат разпределени сред земеделци и животновъди доникъде на декември. Това съобщи пред Българска национална телевизия Росен Костурков от ПГ на ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

Средствата ще бъдат от т.нар. украинска помощ, която се дава на родните земеделци, с цел да се понижи резултатът от войната в Украйна върху тях.

Костурков посочи, че въпросните 39 млн. лв., които занапред ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди, са излишък.

" До момента всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били утвърдени, са я получили. В този излишък от 39 млн. лв. влизат и спомагателните 5 млн. лв., защото увеличихме тавана - от 250 000 евро на 280 000 евро ", разяснява той.

По негови думи Държавен фонд " Земеделие " е поел ангажимент да разпредели тези средства доникъде на декември.

Припомняме, вчера земеделци и животновъди излязоха на протест и блокираха София. Браншови организации желаеха оставката на отрасловия министър Кирил Вътев.

Въпреки че преди два месеца митингите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума сред браншовите организации и държавното управление, през вчерашния ден хората още веднъж излязоха да изразят недоволството си, тъй като съгласно тях обещанията са нарушени. Те не желаят помощи, а полагащите им се по закон обезщетения.

" Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма подобен таван. В случая огромните животновъди желаят да ги получат всичките пари. Те не желаят да се разделят на дребни и огромни. В Европейския правилник обаче много ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше настояване таванът е вдигнат на 280 000 евро ", обясни Костурков.

Той уточни, че у нас млечното говедовъдство е получило сред 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ заради войната в Украйна, до момента в който да вземем за пример в Австрия сумата е 40 евро, а в Румъния - 110 евро. В Полша пък въобще не подпомагали млечното отглеждане на животни поради Украйна.

Ние сме дали доста по-висока ставка национална помощ спрямо доста други европейски страни, посочи Костурков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР