Още 22 нови сензора, монтирани в различни райони на столицата

...
Още 22 нови сензора, монтирани в различни райони на столицата
Коментари Харесай

Още 22 станции ще следят какъв е въздухът в София

Още 22 нови датчика, инсталирани в разнообразни региони на столицата ще се включат в системата за наблюдаване на чистотата на въздуха до края на годината. В момента са в тестов стадий, съобщи Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление екология в предаването „ Събуди се ” на  Нова телевизия . В момента на уеб страницата на Столична община излизат и могат да се следят в действително време данни от автоматизираните станции на Изпълнителна агенция Околна среда. На уеб страницата на Общината се разгласяват и прогнози за равнищата на фини прахови частици в идващите два дни
Новите 22 сензора ще се пресъздават в обособена платформа. Станциите ще мерят в действително време и ще може да ги следим от обществена платформа. Столична община създава и мобилно приложение, през което данните за чистотата на въздуха ще могат да се ревизират когато и да е, сподели също Христова.

Една от главните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха в столицата ще е подмяната на сегашните печки на твърдо гориво с по-екологични разновидности.„ Кметът Фандъкова отбрани два плана за над 40 млн. лв., с които ще бъдат сменени отоплителните съоръжения на 20 хиляди семейства ", уточни още столичният зам.-кмет. Сред спомагателните ограничения за чистия въздух тя изброи усилване на инспекциите за горене на гуми, разширение на системата за събиране на излезли от приложимост автомобилни гуми, повече контейнери за събиране на текстил, инспекции на строителни обекти за попречване на непочистена ходова част на колите.
За първите 6 месеца на 2019 година са регистрирани 36 % по малко броя на превишения на фини прахови частици в София в съпоставяне със същия интервал на 2018 година, съобщи Христова. Повече и по-често са миели и улиците в столицата, съпоставено с 2018 година, а в бюджета за следващата година се залагат средства за увеличение на миенето на вътрешно-квартални улици, добави тя.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР