Още 168 изображения са открити върху платото Наска през декември.

...
Още 168 изображения са открити върху платото Наска през декември.
Коментари Харесай

Наска разкри нови тайни – 168 загадъчни геоглифи са открити върху платото

Още 168 изображения са открити върху платото Наска през декември. Новите геоглифи са по-малки и са забележими от земята, оповестиха международните организации.

Изображенията са разпознати след две години теренни изследвания с въздушни фотоси и дронове от перуански и японски откриватели от Yamagata University. Учените се надяват да изведат от тях нова информация за мистериозните предколумбови творби на изкуството, които вълнуват учени и гости от десетилетия.

Огромни фигури, издълбани върху пустинното плато в Перу, датират отпреди повече от 2000 години и съставляват хора, котки, змии, косатки, птици и локални камалиди - животни като лами, гуанако и алпака.



Източник: Yamagata University

Изследователите са разкрили 190 фигури от 2004 година до момента, само че теренът е голям и прави напъните им за проучването и опазването им прекомерно комплицирани.

Хорхе Олано, основен археолог за изследователската стратегия за линиите на Наска, означи, че новите фигури са със междинна дължина сред два и шест метра. Той акцентира, че към момента предназначението на изображенията, които могат да се видят единствено от въздуха, остава мистерия.

„ Тъй като пампасите покриват голяма повърхност от почти 20 км от изток на запад и към 15 км от север на юг, предходните експедиции не съумяха да обезпечат обстоен списък на геоглифите основно заради методологичнитеусловия. Проучвахме какви човешки действия са осъществявани там, като провеждахме непрекъснати проучвания на земята и използвахме сателитни изображения с висока разграничителна дарба ”, означи Кунихико Кийозука, декан на факултета по литература и обществени науки към Yamagata University.



Източник: Yamagata University

Разположени в сухата крайбрежна низина на Перу, на към 400 км южно от Лима, геоглифите на Наска и пампасите на Джумана покриват към 450 кв.километра. Линиите, положени сред 500 г.пр.н.е. и 500 г.сл.н.е., са измежду най-големите енигми на археологията заради тяхното количество, природа, размер и непрекъснатост. Те изобразяват живи и мислени същества, стилизирани растения и геометрични фигури с дължина няколко километра. Смята се, че са имали ритуални астрономически функционалности. Те са от 1994 година в Списъка за международното културно завещание на ЮНЕСКО.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР