Още 150 млн.лв. за ремонти отпусна правителството на фона на

...
Още 150 млн.лв. за ремонти отпусна правителството на фона на
Коментари Харесай

Правителството отпусна още 150 млн.лв. за ремонти на пътища из страната

Още 150 млн.лв. за поправки отпусна държавното управление на фона на десетките милиони, които оперативна стратегия " Региони в напредък " обезпечава за рехабилитация на прави из страната.

© Надежда Чипева Още по тематиката
София ще даде 140 млн. лева на 7 компании за улични поправки

Договорите с определените компании ще бъдат за период от 4 години, като разноските по тях могат да се усилят безкрайно
17 сеп 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018
Половин милиард за пътя Мездра - Ботевград и околовръстното до " Младост "

Държавната организация разгласи двата търга, възнамерява и поправки за над 300 млн. лева
22 мар 2018
Четири претендента за поддържане на " Люлин " и " Струма " за 10 млн. лева

В поръчката вземат участие строителни компании, сметосъбиращи компании и държавно сдружение
26 мар 2017 Сумите, които страната отпуска и афишира в публични поръчки за пътни поправки, непрестанно порастват по всички посоки.

Правителството отпусна в допълнение 150 млн.лв. за поправки на разнообразни прави из страната. Става въпрос за общо 480 км., като от държавното управление прецизират, че това са сектори, които са " извънредно натоварени целогодишно ". Средствата " ще бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на разноски или прехвърляния по централния бюджет за 2018 година " или другояче казано, от остатъка в бюджета.

Междувременно Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи поръчка за петгодишното настоящо и зимно поддържане на автомагистрали " Хемус ", " Тракия " и " Марица ", с планирана стойност 131 млн.лв.

Справката в системата за надзор на еврофондовете ИСУН сочи, че настрана дотук по стратегия " Региони в напредък " са изплатени на градовете над 150 млн. лева също за поддръжка и ремонт на пътна мрежа.

Какво ще се ремонтира

Сред ремонтите попадат прави край морето като Карнобат-Бургас и пътя сред к.к. " Златни шясъци " и Варна. В момента в АПИ върви търг за разработване на механически планове за рехабилитация точно на шест километра от пътя сред Карнобат и Бургас.

От известието на държавното управление излиза наяве, че част от няколкото километра автомагистрала " Черно море " също ще бъдат ремонтирани. През април 2018 година стартира ремонт на виадукт " Звездица " на същата автомагистрала, като цената му беше 2.4 млн.лв. без Данък добавена стойност, а реализатор e " ОРС-Инфраструктура ".

Пари са отделени и за пътя сред София и Перник през Владая - източната дълга на околовръстния път на столицата, както и Димитровград – Хасково, Русе – Варна и други

" Капитал " изпрати въпроси до районното министерство по отношение на поръчките, по които ще се разпределят тези средства измежду строителните компании.

Сред дейностите, които се финансират, са фрезоване на съществуващата настилка, местни поправки, полагане на нови пластове асфалтобетонова примес, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, бетонови работи, полагане на нова хидроизолация на оборудванията, замяна фугите на оборудванията и други

Поддръжката - златните контракти

В началото на октомври пък АПИ е оповестила и търг за 131 млн. лева за превантивно, настоящо и зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки за автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Марица ". По този вид търгове строителните компании подписват контракти за поддържане на разнообразни прави за пет години.

Тъй като цената е критерият с най-голяма тежест при избора на реализатор - 60%, се чака цената на поръчката да падне в хода на надпреварата. Впоследствие обаче разноските могат да се окажат по-високи, защото около тези контракти постоянно се разпореждат спомагателни действия, които значат и спомагателни пари без провеждани търгове. През 2015 година по този начин бяха дадени 100 млн. лева за ремонт на автомагистралите " Тракия " и " Хемус ", a през април 2016 година - други 100 млн. лева от бюджета за пътни поправки в Северна и Северозападна България, както и за рехабилитация на няколко тунела и виадукта на " Хемус ", два сектора от автомагистралата до Бургас и Аспаруховия мост.

Както " Капитал " писа, настрана пътната организация счита да похарчи половин милиард за поддръжката на републиканските пътища през идващите пет години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР