Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията

...
Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията
Коментари Харесай

България още по-известна на Антарктида

Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията са утвърдени предходната година от Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента. Предложенията са направени от Министерството на външните работи, а предходната година са утвърдени от Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента, а президентът издава декрет в края на 2021 година, прецизира БНР.

Десетте географски обекта са на Ледения континент. Като деен участник в научните проучвания на Антарктика България е измежду страните, които дават нови имена. Те към този момент са над 1400.

Сред новите географски обекти с български имена са заливите Голям и Малък сечко, както и бряг Баба Марта. На името на ген. Климент Бояджиев, командвал I-ва българска войска по време на Първата международна война е кръстен морски нос.

Брегова линия носи името на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със аероплан над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР