Осезаемо ще бъде частичното слънчево затъмнение на 25 октомври, като

...
Осезаемо ще бъде частичното слънчево затъмнение на 25 октомври, като
Коментари Харесай

Луната ще затъмни 33% от слънцето край Кърджали

Осезаемо ще бъде частичното слънчево затъмнение на 25 октомври, като за област Кърджали Луната ще затъмни 33 % от слънцето , сподели Агоп Узунбохосян, шеф на астрономическата обсерватория " Славей Златев " в града.

Той добави, че от това затъмнение най-облагодетелствани ще бъдат хората живеещи в Североизточна България, където Луната ще покрие 39 % от слънчевия диск.

Явлението е забавно, тъй като ще бъде обвързвано с намаляването на Слънцето денем. Но желая да обърна внимание на хората да не си вършат опити с директно гледане на Слънцето или със слънчеви очила. Най-добре е да се следи с опушено от свещ стъкло. “, сподели Агоп Узунбохосян. 

По думите му, в кърджалийско частичното слънчево затъмнение ще стартира в 12:30 часа, като Луната ще затъмнява Слънцето от горния му край. Максималната фаза на затъмнение ще може да бъде следена в 13:41 часа.

Директорът на кърджалийската астрономическа обсерватория изясни, че слънчевите и лунните затъмнения не са въпрос на периодика, а на цикличност, като за един интервал от 18 години се следят избран брой слънчеви и лунни затъмнения, чийто брой остава еднакъв. Също по този начин, те са огромна необичайност, тъй като Луната е доста дребна и сянката, която хвърля е доста тясна.

Агоп Узунбохосян добави, че за утрешното събитие в обсерваторията има запитвания от учители за наблюдаване на явлението от възпитаници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР