Осемчленната втора група от 27-ата Национална антарктическа експедиция замина за

...
Осемчленната втора група от 27-ата Национална антарктическа експедиция замина за
Коментари Харесай

Професорска група от 27-ата национална експедиция замина за Антарктида

Осемчленната втора група от 27-ата Национална антарктическа експедиция отпътува за Ледения континент в 19.05 ч. с полет от летище „ София” по маршрута София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас, заяви ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев.

По време на експедицията ще бъдат осъществени шест нови плана.

Групата може да бъде наречена „ професорска”, тъй като в нея влизат ръководителят на експедицията и шеф на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „ Св. Климент Охридски”, геоморфологът проф. Александър Сарафов и професорът по геология от Университета в Улан Батор и някогашен дипломат на Монголия в България – Лхамсурен Дугержав.
Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън Отминалата зима не е била доста сурова и къщите на българската база не са затрупани от големи преспи сняг
Допълнително в Пунта Аренас към групата ще се причислят ректорът на Университета на Кипър в Никозия, физикът проф. Константинос Кристофидес, който ще е и първият кипърец в Антарктика, както и двама учени от Колумбия.

От Пунта Аренас участниците в експедицията ще бъдат превозени до прилежащия остров Кинг Джордж с военния аероплан „ Херкулес С130” на бразилските военновъздушни сили, а оттова до българската база „ Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън - с военния транспортен съд на колумбийската армада „ Венте де Хулио”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР