Осем видни граждани от ловешкия край участват в приемането на

...
Осем видни граждани от ловешкия край участват в приемането на
Коментари Харесай

Осем граждани от ловешкия край участват в приемането на Търновската конституция преди 143 години

Осем видни жители от ловешкия край вземат участие в приемането на Търновската конституция преди 143 години.

Това оповестява Павлина Петрова, шеф отдел „Държавен архив“ – Ловеч, във връзка днешната дата 10 февруари.

На този ден през 1879 година в Търново се открива Учредителното заседание, чиято задача е да създаде и одобри основополагащия закон на свободната българска страна, останала в историята под името Търновска конституция. В него вземат участие 229 народни представители, които съставляват целия политически, стопански и културен набор на нацията.

Сред участниците в Първото Народно заседание са и осем видни жители от ловешкия край. Трима от тях: Димитър Пъшков – ръководител на Ловчанския областен съвет, Косто Попвачов – кмет на гр. Ловеч и ръководител на Ловчанския градски съвет, и Анастас Кунчев – ръководител на Ловчанския областен съд са назначени по право, съгласно заеманите от тях длъжности. Останалите петима депутати са определени с директно гласоподаване от жителите на тогавашния Ловешки окръг и това са: Марин Поплуканов и Михаил Димчев от Ловеч, Власи Петров и Димитър Икономов от Троян и Иван Влахов от с. Гложене, Тетевенско.

В Държавен списък – Ловеч, са непокътнати истински документи, чиято достоверност е неоспоримо удостоверение за това историческо събитие и участниците. Сред тях с особена полезност се отличават писмото от началника на Ловчанския окръг от 23 януари 1879 година до ръководителя на Градския директорски съвет в гр. Ловеч Косто Попвачов да се яви на 7 февруари същата година в Търново за народен представител в Народното събрание; редът на церемонията при откриването на Учредителното заседание и двете писма на Косто Попвачов до общинските съветници в Ловеч от 20 февруари и 23 март 1879 година с информация за първите дни от работата на събранието и дебатите по отношение на изработването на конституцията.

Самото Учредително заседание е закрито на 16 април 1879 година, когато е призната Търновската конституция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР