Осем световни технологични компании, сред които Microsoft и Mastercard, обещаха

...
Осем световни технологични компании, сред които Microsoft и Mastercard, обещаха
Коментари Харесай

Технологични компании обещаха да създадат по-етичен ИИ с помощта на ООН

Осем международни софтуерни компании, измежду които Microsoft и Mastercard, дадоха обещание на конгрес в Словения да основат " по-етичен " изкуствен интелект в сходство с рамката от правила на ЮНЕСКО, съобщи Агенция Франс Прес.


Споразумението идва, откакто през 2021 година ЮНЕСКО одобри своята рекомендация по отношение на етиката на изкуствения разсъдък, която се основава на " насърчаването и отбраната на правата на индивида, човешкото достолепие и обезпечаването на разнообразие и приобщаване ".

Другите шест компании, подписали съглашението, са GSMA, Lenovo Group, INNIT, LG AI Research, Salesforce и Telefonica.

Компаниите се съгласиха да интегрират полезностите и правилата на рамката на ЮНЕСКО за 2021 година " при проектирането и внедряването на системи за ИИ ", се показва в изказването.

Споразумението задължава подписалите го страни да " подсигуряват правата на индивида при проектирането, създаването, закупуването, продажбата и потреблението на ИИ ".

Тя ги приканва също по този начин да правят надлежна инспекция в опит да " спазят стандартите за сигурност и да разпознават неподходящите резултати от ИИ ", като в същото време се стремят да ги предотвратят и смекчат.

" Този съюз на обществения и частния бранш е от решаващо значение за построяването на ИИ за общото богатство ", съобщи в изказване ръководителят на ЮНЕСКО Одри Азуле.

След приемането на етичната рамка за потребление на изкуствен интелект през 2021 година " през днешния ден вършим още една значима стъпка, като получаваме същия съответен ангажимент от международните софтуерни компании ", добави тя.

Споразумението в понеделник сред органа на Организация на обединените нации и осемте софтуерни компании беше подписано в словенския град Кранй по време на втория Глобален конгрес на ЮНЕСКО за ИИ.

Въпреки че Европейски Съюз не разполага с мощни компании в региона на ИИ, блокът неотдавна форсира темпото на контролиране на технологията в отговор на бързия прогрес. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР