Осем роботя ще чистят стените на язовирите и дигите около

...
Осем роботя ще чистят стените на язовирите и дигите около
Коментари Харесай

Роботи чистят язовирни стени у нас, гасят и пожари

Осем роботя ще чистят стените на язовирите и дигите към реките от шубраци и треви с цел да не се позволяват наводнения. Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова наблюдава работата на един от тях на язовир " Големо село " край Бобов дол.

„ Роботите чистачи са благосъстоятелност на Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ". С тяхното потребление по-бързо ще се работи на труднодостъпни места, защото те чистят при наклони до 50 градуса, където е рисково за хора. Могат да се употребяват и за секване на огън в гората, без заплаха за живота на огнеборци “, сподели още Нинова.



Към момента сред 14 и 18 язовири в страната са евентуално рискови, други 400-420 също се нуждаят от незабавни поправки. Отделно от това стартира проучване и на още 384 язовира, като за всички се приготвят публични поръчки за строително -ремонтни работи.



„ По отношение на публичните поръчки променяме метода, с цел да не се крадат пари и всичко да се случва пред очите на хората, ще има бистрота ", добави Нинова



„ В Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири " към този момент са признати 560 язовира от общините, като общо би трябвало да се трансферират над 2500. Процесът тече непрестанно, идната седмица се чака прехвърлянето на още 10 единствено в едно от районните поделения на предприятието “, разясни шефът на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири " Цако Бънчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР