Осем партии влизат в парламента, ако изборите са днес, като

...
Осем партии влизат в парламента, ако изборите са днес, като
Коментари Харесай

Медиана: Осем партии в парламента, ГЕРБ води пред ПП с 10 %

Осем партии влизат в Народното събрание, в случай че изборите са през днешния ден, като ГЕРБ води пред Политическа партия с 10 %, а Българска социалистическа партия настава за второто място. Това се твърди в проучване на " Медиана ", оповестено през днешния ден.
Изследването е извършено в интервала – 16-22 септември 2022 година с 1008 души (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства.
ГЕРБ е водач с 26,3% от гласовете. Засега  " Продължаваме Промяната " остава втора политическа мощ (16,3%), само че на дребна отдалеченост след нея са три партии - Българска социалистическа партия (13,1%) Движение за права и свободи (12%) и „ Възраждане “ (11,5%). От  " Медиана " прецизират, че за последните има значителен прикрит от проучванията избор и хипотетично голям брой гласоподаватели в чужбина, чиито настроения не са отразени от проучването.

" Демократична България "  и " Български напредък "   също са над 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание - двете политически сили имат надлежно поддръжката на 5,9% и 5,2% от гласоподавателите. Въпреки, че при " ИТН "  продължава отливът на гласоподаватели, към този момент партията на Слави Трифонов вероятно ще остане в Народното събрание, настояват от " Медиана " - поддържана е от 4,7% от гласоподавателите.

" Изправи се Бг " (партията на Мая Манолова) към този момент е близо, само че под чертата за влизане в парламента - 3%.

" Медиана " предвижда ниска изборна интензивност. По-малко от 80% от гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) уверяват, че твърдо ще гласоподават още веднъж. Очаква се, че пред урните да застанат към 2,2 - 2,3 милиона души (около 35% от гласоподавателите по списък). Така броят на гласоподавателите, нужни за прекосяване на 4-процентния праг ще падне доста - до към 88-90 хиляди гласоподаватели.

Ниската изборна интензивност в страната ще увеличи мощно тежестта на гласовете от чужбина и гласуването зад граница може да сервира обилни " изненади ", споделят още социолозите от организацията.

Ако прогнозата се сбъдне, ще е доста мъчно съставянето на парламентарно болшинство.

Инфлационният потрес и страхът от замесване на страната във война ускоряват антиевропейските и антинатовски настроения в обществото, настояват още от " Медиана ". 40% са уверени, че е добре България да е член на НАТО, но само 21% считат за възможно разполагане на военни уреди на алианса у нас. 23 на 100 смятат, че не е добре за страната ни да е член на Европейски Съюз, а срещу приемането на еврото се обявяват 55%. 

Заедно с това нарастват и опасенията от война в директно бъдеще. Само за три седмици броят на хората, че това ще се случи скоро е нараснал с 9%.

Ето и персоналните рейтинги на политическите водачи, измерени от " Медиана ":

В предходното проучване на " Медиана ", извършено в интервала 30 август - 4 септември, резултатите посочваха 9-партиен парламент. В съпоставяне с днешното през последните три седмици поддръжката за ГЕРБ е повишена с 3,5%, а за Политическа партия е спаднала с 0,8%.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР