Осем личности и шест колектива са допуснати за награди Варна“

...
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди Варна“
Коментари Харесай

Номинираха изявени творци за най-голямата награда във Варна

Осем персони и шест колектива са позволени за награди " Варна “ за ярки достижения в региона на културата за 2024 година С скрито гласоподаване журито за отсъждане на оценката позволи номинациите, които не са дефинитивни.

Идеята за основаване на оценките поражда през 1965 година, когато Градският съвет във Варна взема решение да учреди годишни награди за стимулиране на творчеството на варненските създатели. За първи път оценките се връчват през 1972 година.

Съгласно общинския статут следва обществено разискване, чийто период не може да бъде по-кратък от 14 дни. В този интервал всички заинтригувани могат да се включат с отзиви и мнения. Писмата, адресирани до ПК “Култура и духовно развиване " на Общинския съвет и до журито, се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателното решение за отсъждане на премия " Варна " журито приема с скрито гласоподаване и болшинство от две трети гласове. Заседанието, на което се гласоподават решенията за установяване на премиите, е намерено за жителите.

Номинирани за премия " Варна “ в региона на културата за 2024 година са следните персони и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА " ВАРНА "

Димитър Трайчев – за изцяло творчество и безспорния му принос за определяне на високи художествени стандарти във образната просвета на Варна. Като графичен дизайнер постоянно е респектирал с висок професионализъм и автентичност на концепциите в работата си по основаване на стотици плакати, лога, оформление на книги и каталози.

І. ЛИТЕРАТУРА

Красимир Машев – един от най-известните модерни български сатирици, за издадената му през 2023 година книга " Кални бани “, в която разказва героите на прехода.

Свилен Иванов –  учител в катедра " Маркетинг “ при ИУ – Варна, само че занимаващ се с писане през целия си живот, за дебютната му стихосбирка " На юг от устните, запад от морето “.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Христо Христов – одобрено име в актуалното българско изкуство с  достоверен и различим жанр. През 2023 година показва сполучливо юбилейната си галерия във Варна, Пловдив и Германия, като способства за одобряването на позитивния имидж за Варна - град създаващ създатели с високи художествени умения и достижения.

Екипът на Галерия " Ларго “ – за креативния план " Светът има потребност от младите “. Изложбата от цифрови рисунки с добавена действителност концентрира по нетрадиционен метод публичното внимание върху проблемите, потребностите и фантазиите на младежите.

ІІІ. ТЕАТЪР

Константин Соколов – за извънредно актьорско майсторство в построяването на мощно въздействащия облик на обущаря Петър в представлението " Ботушът “ на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ - Варна по пиесата на Лило Петров.

Мария Томова – за завладяващото преобразяване на младата актриса от Държавен куклен спектакъл – Варна, в присъщия облик на Пипи в спектакъла " Пипи Дългото чорапче “.

Екипът на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ - Варна –  за креативната работа в спектакъла " Под игото “ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в театрална творба, която трогва, предизвика размисъл, внушава горделивост и вдъхва вяра..

Екипът на Държавен куклен спектакъл – Варна – за високохудожествената сполучлива реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла " Питър Пан “.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство)

Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна - за високо професионално майсторство и художествени достижения в симфоничните концерти - " 100 години от рождението на Добрин Петков “, " Пета симфония “ - Малер,  " В навечерието на Рождество Христово “.

VІ. ТАНЦ

Екипът на балетната натрупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна - за високохудожествени достижения, за професионализма, гения, креативната сила в новата хореографска редакция на балетния театър " Ромео и Жулиета “ по музика на Сергей Прокопиев с хореограф Сергей Бобров.

Предложението е на Театрално-музикален продуцентски център – Варна

VІІ. КИНО

Зоя Черешарова-Михайлова – за работата й като създател на документалния филм " Полет към мечтите…. “, отдаден на 30-годишнината от основаването на Варненската детско-юношеска опера.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Няма номинации.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Пламен Гутинов – за изключителната му фотоизложба " Пулсът на града “ и за популяризирането на Варна като дестинация на фотографите.

Екипът на Кореспондентското бюро на Българска телеграфна агенция – за интензивното отразяване на културния и публичен живот на Варна, и във връзка 125-годишнината от основаването на Агенцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР