Осем години вече две държавни инстанции спорят коя е по-права.

...
Осем години вече две държавни инстанции спорят коя е по-права.
Коментари Харесай

НЕК и АПИ в 8-годишен спор за златния път

Осем години към този момент две държавни инстанции спорят коя е по-права. Или в случай че се възползваме от древногръцката митология тук въпросът е коя от двете е по-изправна, с цел да вземе златната ябълка.
Ябълката на раздора в действителност е т.нар " златен път ". А разногласието е сред Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).
Става дума за близо 20-километров сектор сред Девин и Кричим, построен над бент. " Цанков камък ", който заля остарелия път. Наречен бе " златен път " от премиера Бойко Борисов през 2010 година, поради тройното му оскъпяване до 240 млн. лева
Участъкът и до през днешния ден е благосъстоятелност на НЕК, а през зимата го поддържа АПИ. По него минават всички типове коли. Би трябвало да е част от третокласната пътна мрежа и да е благосъстоятелност на АПИ, само че не й е трансфериран.
Съдейки по цената на пътното оборудване, то би трябвало да е ювелирно, само че никой не желае да е негово. В " конкуренцията " кой да го вземе, всяка от спорещите страни споделя на другата: " Вземи го ти! "

Във връзка с неразрешения към момента проблем изпрати въпроси до „ НЕК “ ЕАД и до АПИ. От получените отговори излиза наяве, че несъгласията сред държавното сдружение и държавната институция надалеч не са изчистени. А краят на сагата не се вижда.
Преди 4 месеца обаче НЕК е уведомила АПИ (с копие до Министерство на регионалното развитие и Министерството на енергетиката), че прекратява осъществяването на несвойствените за сдружението действия по ремонт и поддръжка на „ новия “ път.
„ Нашите съображения са, че пътният сектор се употребява към този момент повече от 6 години, без да е предаден на АПИ “, декларират от Националната електрическа компания.
„ НЕК ЕАД реализира разнообразни лицензионни действия в региона на енергетиката и не може непрекъснато да поддържа път, който се употребява като част от републиканската пътна мрежа “, допълват от там.
В отговор на този отвод АПИ на собствен ред е припомнила на НЕК, че според съглашението от декември 2014 година зимното поддържане на въпросния път се реализира от АПИ посредством Областно пътно ръководство – ОПУ Смолян, а НЕК прави нужните дейности, свързани с настоящия ремонт и поддържането през летния сезон.
От АПИ акцентират, че съглашението е подписано за период до окончателното прекачване на собствеността на парцелите, върху които е построен пътят и включването му в листата на републиканските пътища.
„ Дотогава е належащо „ НЕК “ ЕАД прецизно да извършва поетите отговорности по силата на настоящото съглашение от 2014 година “, са безапелационни от Пътната организация.
Малко предистория
С решение на Министерския съвет от 2003 година НЕК е избрана за вложител при създаване на хидровъзел „ Цанков камък “, чиято стойност при завършването му през 2010 година набъбна до 1 милиарда лева
За реализацията на този план се наложи изместване на част от съществуващия път сред Девин и Михалково, тъй като остарялото трасе попадна в заливаемата територия на бент. „ Цанков камък “.
Пътят се употребява от 2010 година През ноември 2012 година е назначена държавна приемателна комисия, която е съставила Протокол пример 16, въз основа на който е издадено позволение за прилагане на сектора от ДНСК.
По документ секторът е дълъг 19 555 метра и се намира в землищата на град Девин, селата Лясково и Михалково.
Още за нерешените въпроси
В разрешението за прилагане е сложено следното изискване: „ В период от осем месеца, считано от датата на осъществяване на законовите отговорности на „ НЕК “ ЕАД за безплатно прекачване на градежа от „ НЕК “ ЕАД на Агенция „ Пътна инфраструктура “, Агенция „ Пътна инфраструктура “ да извърши спомагателни предпазни мероприятия по нов план на сектори от пътя, които крият геоложки риск “.
С Постановление на Министерския съвет от октомври 2012 година на Министерство на регионалното развитие са били обезпечени 3,5 млн.лв. за финансиране на обект „ Път ІІІ-868 Смолян-Девин-Кричим”.

На въпрос към АПИ дали тези средства са употребявани за задачата от там дадоха отговор, че укрепването, където е планувано по план, е изпълнено.
Но в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки такава поръчка не е обявявана.
Относно свлачището покрай село Лясково, което от години никой не е пипал, то е обрасло в зеленина, а придвижването се реализира единствено в едната лента, от АПИ споделят, че би трябвало да се подхващат ограничения за почистване на към 1000 куб. м. Трябва също да се сложи спомагателна укрепителна мрежа, да се почистят отводнителните уреди, да се слагат спомагателни бордюри, да се ремонтират деформации на пътната настилка, да се възстановят развалените ограничаващи системи, пътни знаци тъй наречените

Проблем в връзката?
От 2012 година е водена обширна преписка сред НЕК ЕАД и АПИ, като са сезирани неколкократно Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие, Министерството на енергетиката, „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ) ЕАД и други, само че досега напъните ни за решение на проблема остават без резултат – споделят от НЕК.
Поясняват, че в този интервал имало моменти на доближаване на позициите.
Имало утвърдени от двете страни планове на контракт за подаяние и съглашение. Два пъти НЕК се снабдявала с всички нужни за дарението документи (актуални скици и данъчни оценки). Имала нужните решения от препоръките на шефовете на НЕК и БЕХ.
„ Но в последна сметка срещнахме отвод от АПИ за дефинитивно привършване на случая “, настояват от НЕК.
Уточняват, че става въпрос за подготовка на документите от НЕК за подаяние на недвижимите парцели, наранени от пътя, надлежно съглашение за предаване на пътя.
„ От страна на АПИ не е препоръчано друго градивно решение за споразумяване на връзките с НЕК ЕАД във връзка предаването на пътя “, са безапелационни в НЕК.

От АПИ пък споделят, че досега при тях не са постъпвали документи, показващи че от НЕК са показали в Службата по геодезия, картография и кадастър – Смолян, план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, осигуряващ окончателното нанасяне на построения сектор от пътя, с сливане на добитите парцели по кадастрални региони.
През юли т. година била извършена следващата среща на специалисти от АПИ и НЕК, на която „ е конкретизирана нуждата от показване на утвърден ПУП-парцеларен проект, който теренно обезпечава построения път “, споделят от Пътната организация.
„ Експертен екип на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е разгледал деликатно всички постъпили документи, приложени към настояването на „ НЕК “ ЕАД за прекачване на построения от сдружението сектор от републикански път III-866 /стар III-868/ Девин – Михалково на АПИ. За отчужденията на парцелите в сервитута на пътя дава отговор „ НЕК “ ЕАД, която е построила правата и към момента е негов притежател “, акцентират от АПИ.
Коментари за качеството на обекта
„ Строителството му е осъществено съгласно нормативните условия и пътната настилка е в положително положение. След издаването на разрешението за прилагане обаче се следят свличания на земна маса върху пътя заради геоложките особености на региона. НЕК ЕАД със лични сили и средства е правил почистване на пътя, само че както нееднократно сме изтъквали до момента сдружението няма съображение да поддържа републикански път, а и не разполага с нужната техника и запаси “ – е мнението на държавната компания.
Според тях новият сектор е част от съществуващия републикански път Девин – Михалково. За него се дължи винетна такса и АПИ би трябвало да извършва вменените й от Закона за пътищата отговорности да го стопанисва и ръководи.

„ Пътната настилка, както и мостовите уреди в правата, са в положително положение. В някои сектори се установи сриване на скална маса и частични повърхностни свличания на скално-земните откоси. Откосите са високи, неукрепени, със стръмни наклони, което допуска към бъдещи сривания и свличания “, декларират от АПИ.
Към момента, изясняват още от Агенцията, има немонтирани тук-там защитни мрежи, напукано бетоново покритие /торкрет/, мрежовидни пукнатини.
„ В някои сектори отводнителните уреди са запълнени от наноси или са подкопани. Монтираните ограничаващи системи не дават отговор на нужните условия, тъй като краищата им не са занулени, а някои са деформирани от зародили пътнотранспортни катастрофи. Към момента има свлачищни и срутищни процеси при км 43+600, при км 47+400 и при 53+500 “, оповестяват от Пътната организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР