Осакатеното тяло, намерено в понеделник в датски води, е на

...
Осакатеното тяло, намерено в понеделник в датски води, е на
Коментари Харесай

Откритото в Дания тяло без глава е на шведската журналистка от потъналата частна подводница

Осакатеното тяло, открито в понеделник в датски води, е на шведската журналистка Ким Вал, която беше на борда на " Наутилус " - най-голямата частна подводница в света, която потъна на 11 август.

Това заяви в " Туитър " полицията в Копенхаген, представена от " Ройтерс " и Би Би Си. В " Туитър " чиновниците на реда оповестиха, че към този момент са направени ДНК проби, като тестът от тялото съответствува с тази от Вал.

Тридесетгодишната журналистка на свободна процедура е разгласила в " Гардиън ", " Форин полиси ", сп. " Тайм ", " Ню Йорк таймс ", и " Саут Чайна морнинг пост ". Според майка ѝ Ингрид Вал тя живеела в Ню Йорк и Пекин, работела по истории в разнообразни точки на света. За изгубването ѝ първо беше обявено от приятеля ѝ на 11 август, когато трябваше да се върне от пътешестване с " Наутилус ". На същия ден подводницата, за която тя правеше материал, потъна, а един от основателите ѝ и създател на компанията притежател Петер Мадсен беше избавен от датските военноморски сили.

След потъването на подводницата Мадсен беше упрекнат в ликвидиране по несъобразителност. Първоначално той удостовери, че Ким Вал е била с него в подводницата, само че я е оставил покрай Копенхаген. По-късно промени версията си и сподели, че е умряла при случай, а той я " погребал " в морето. Според датската полиция обаче подводницата е преднамерено потопена от Мадсен, а Мадсен осакатил тялото, с цел да се увери, че газовете, отделяни при разлагането на натрупа, ще попречат на отичане, което би могло да го извади на повърхността. Към торса бил закачен и железен предмет, който да улесни потъването. Кръвта, открита на подводницата, също е на Вал.

Издирването на журналистката продължи 10 дни, преди тялото ѝ да бъде открито от минаващ велосипедист на плаж край залива Коге в понеделник. Полицията сподели, че ръцете, краката и главата са били отрязани съзнателно. В сряда сутринта тя удостовери, че торсът принадлежи на Ким Вал. Засега обаче проверяващите се въздържат да разгласят причина за гибелта ѝ.

" Проклятието съм аз "

Адвокатът на Мадсен, Бетина Халд Енгмар, сподели, че клиентът ѝ не е направил никакви признания и е пледирал непорочност на чуване при закрити порти.

Изобретателят към този момент беше прочут в Дания освен катопредприемач и авиоинженер, само че и с подводниците си. Той е основател на асоциациите " Копенхаген суборбиталс " и " Рокет Мадсен спейс лаборатори " с концепцията те да станат първите доброволчески организации, изпратили човек в Космоса със самоделна ракета. С този план се захваща след завършването на " Наутилус " - с краутфъндинг акция - през 2008 година В момента обаче не е част от " Копенхаген суборбиталс ", която е в словесна война с ръководената от него организация - двете не могат да се схванат от кое място би трябвало да бъде изстреляна ракетата.

" Той не е податлив към принуждение, не пие, не използва опиати, " сподели за датския таблоид " В. Т. " Томас Дюрсинг, написал книга за него. " От друга страна се кара с всички, и аз съм спорил с него. Това обаче постоянно се случва с хора, движени от дълбоки пристрастености. "

Би Би Си цитира шведски медии, съгласно които той е " инженер фен ", само че не е известно какво е образованието му или с какво се е занимавал, преди да се захване с изобретателските си инициативи.

Първоначално не е едноличен притежател на " Наутилус ", само че тя му е трансферирана през 2015 година след спор с доброволците, поддържащи подводницата. В изказване на уеб страницата на " Наутилус " той споделя, че е изпратил до досегашния ръб: " Може да мислите, че над " Наутилус " тегне проклинание. Проклятието съм аз. Няма да има мир на " Наутилус ", до момента в който съм жив. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР