Осъдиха условно двама шофьори – мъж и жена, съпрузи, които

...
Осъдиха условно двама шофьори – мъж и жена, съпрузи, които
Коментари Харесай

На грешното място, в грешното време: Условни присъди за шофьори, помели пиян мъж край Пловдив

Осъдиха условно двама водачи – мъж и жена, съпрузи, които по несъобразителност са предизвикали гибелта на пешеходен край Пловдив.
Прочетете още
Инцидентът е от 6 юни 2020 година. Тогава, към 22:30 часа, Пенчо Пенчев и Ана Пенчева се движили от Пловдив към Скутаре с два автомобила. Мъжът карал с джипа си начело, а дамата карала зад него. По същото време в дясно по пътното платно, по посока Т-образното кръстовище с отбивката за дружество „ Булсафил “, се движел пешеходецът Христо Тодоров, който бил във забележими нетрезво положение. Въпреки, че бил с тъмни облекла, тръгнал да пресича и изскочил пред колите. Пенчев го видял и навил внезапно кормилото наляво, само че не съумял да избегне пешеходеца и последвал удар. Съпругата му последвала дейностите на първия лидер и също отклонила автомобила си вляво, само че достигайки падналия на платното пешеходец, настъпил втори удар.

Двамата незабавно спрели и се обадили на незабавен телефон 112 и останали на място до идването на незабавните екипи. Тодоров умрял в резултат на контузиите.

По делото е изяснено, че двамата водачи са се движили със скорост към 57 км./ч, което е в границите на допустимото. Автомобилът пред тях също едвам на блъснал водача. Пред съда семейството избраха да признаят виновността си и делото да се гледа по съкратената процедура.

Според прокуратурата двамата са дисциплинирани водачи и нямат груби нарушавания на ЗдВП. С оглед множеството смекчаващите отговорността условия, от държавното обвиняване желаеха присъда, малко над минималната планувана в закона и лишаване на шофьорските книжки за период от 5 години. Адвокатите на потърпевшите от своя страна пледираха за ефикасни присъди, а бранителя на фамилията изиска двамата да бъдат оневинени.

След малко заседание магистратите дефинираха двамата да изтърпят условни санкции от 2 години отнемане от независимост с по 5 години изпитателен период. Пенчо и Ана Пенчеви би трябвало да заплатят и всички разходи по делото, възлизащи на малко над 8 000 лв..

Страните могат да апелират решението на съда в 15-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР