Осъдени за престъпления от общ характер, най-вече сексуални, редица журналисти

...
Осъдени за престъпления от общ характер, най-вече сексуални, редица журналисти
Коментари Харесай

Правозащитници осъждат използването на репресивни техники срещу опозиционери в Мароко

Осъдени за закононарушения от общ темперамент, най-много полови, редица публицисти и опозиционери в Мароко са били обект на " репресивни техники " от страна на мароканските управляващи за да им се запуши устата. Това заяви в оповестен през днешния ден отчет основаната в Ню Йорк правозащитна организация " Хюман райтс уоч ", представена от Франс прес.

" Властите употребяват цялостен справочник с секрети техники, с цел да потискат опозиционерите, полагайки в същото време старания да запазят цялостен имиджа на Мароко като страна, спазваща правата " на индивида, изяснява Лама Факих, шеф на организацията за Близкия изток и Северна Африка, представена в официално съобщение.

Тези техники образуват репресивна екосистема, целяща освен да обуздае сериозните гласове, само че и да всява смут измежду всички евентуални изобличители на мароканската страна, показва неправителствената организация.

В документа от 141 страници правозащитниците в детайли проучват случаите на осем публицисти и опозиционери, изброявайки " процедурните нарушавания, опетнили следствието на тези каузи ", представляващи в действителност " маскирани политически офанзиви ". В хода на следствието си " Хюман райтс уоч " е разговаряла съгласно отчета с 89 души в Мароко и отвън страната.

Сред най-известните случаи са тези на Омар Ради и Сулайман Раисуни - двама самостоятелни публицисти, наказани на апелативна инстанция през 2022 година надлежно на 6 и 5 години затвор за " полови похищения " (първият и за шпионаж). Друг публицист - Тауфик Буашрин - получи 15 години затвор за обезчестяване и подчиняване на хора за употреба. И тримата отхвърлят обвиняванията, заявявайки, че са преследвани поради рецензиите им против властта. Властите отхвърлят и твърдят, че правораздаването е без значение.

" Хюман райтс уоч " твърди, че процесите против опозиционери постоянно се организират при " тежки нарушавания на правото на постоянна и обективна процедура ". В тази връзка се загатва " продължителното и нестимулирано " авансово задържане под стража на Ради и Раисуни в течение на една година - оптималния период, очакван в мароканското законодателство.

Организацията акцентира също, че правораздаването е отказало да призове очевидците, поискани от отбраната, " без рационални претекстове " ; произнасяни са били присъди в отсъствието на обвинените, да вземем за пример против историка и правозащитник Маати Монджиб.

В отчета се загатва и за " свирепи акции за оклеветяване " в медии, " които се равняват по мароканските служби за сигурност " - уеб страниците " Шуф ТВ ", " профилиран в скандални клипове и публикации " ), " 360 " и " Барламан ".

Този " тормоз и заплашване " е съпроводен с " цифрово и видеонаблюдение ", по-специално посредством шпионската стратегия " Пегас ", създадена в Израел, показва НПО-то.

" Хюман райтс уоч " предлага на мароканските управляващи да отхвърлят тези способи, употребявани против публицисти, правозащитници и деятели на гражданското общество, приканва ги " да съблюдават правото на спокойно изложение и на частен живот ".

В отговор на питане в Народното събрание по отношение на " практиките на някои задгранични правозащитни организации " министърът на правораздаването Абделатиф Уахби отговори, че Мароко приема наблюденията им, само че " отхвърля да се употребяват злонамерено отчети за политически цели ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР