Орлови нокти /Astragalus glycyphyllos/ представляват многогодишно тревисто растение от семейство

...
Орлови нокти /Astragalus glycyphyllos/ представляват многогодишно тревисто растение от семейство
Коментари Харесай

Орлови нокти

Орлови нокти /Astragalus glycyphyllos/ съставляват многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Билката е известна още като врани нокти, женско клинавиче, клейник, сграбиче, астрагалус и сладколистно клинавиче.

Коренът на растението е отвесен, дълбокопроникващ в почвата. Стъблото е голо или съвсем голо. Листата са нечифтоперести, снабдени с прилистници. Цветовете доближават дължина до 12 мм и са събрани в грозд.

Плодът на орловите нокти е сърповидно закривен фасул, с вдаден във вътрешността низък тегел. Семената са многочислени, бъбрековидни и червенокафяви. Цялото растение има присъща миризма, а усетът му е нагарчащ. Билката цъфти през юни–септември.

Растението е публикувано в съвсем цяла Европа и Северна Азия. У нас се среща по горите, храсталаците, скалистите места и горските поляни в цялата страна, най-вече в предпланинските и планинските региони.

История на орловите нокти

Лековитото растение е било познато и употребявано в Китай още преди повече от 2000 години. Прилагало се е в китайската медицина за подкрепяне на защитните функционалности на организма. Според източните нации орлови нокти укрепват мускулите и усъвършенстват метаболитните функционалности.

Счита се още, че билката тонизира силата на Защитното Чи. Чи е силата, която се движи единствено под кожата и в мускулите. Защитното Чи циркулиращо в подкожната тъкан, обезпечава еластичност на плътта и адаптивна сила на кожата. Тази функционалност е от извънредно значимо значение за живота.

Състав на орлови нокти

В наличието на орлови нокти са включени глициризин (и в корените), 1–аспарагин, горчиви субстанции, манит, декстроза, захари, 15–20 % протеини. В интервала на цъфтенето има флавоноиди единствено в цветовете, листата и листните дръжки. Растението не съдържа алкалоиди.

Събиране и предпазване орлови нокти

Използват се цъфтящите връхни облистени клончета /Herba Astragali glycyphylli/, събрани напролет по време на цъфтежа на цветовете на орловите нокти. Те се отрязват през време на формиране на плода до 30 с, от върха.

Не бива да се берат дебелите стъбла или необлистените върхари. Плодовете на орловите нокти също се берат. Добре узрелите шушулки имат мрачно червен до кафяв цвят - наподобяват на орлови нокти.

След като се прочисти деликатно от възможни примеси, събраният материал се суши в проветриви сенчести пространства, като се разстила тъничък слой или се навързва на китки.

Те се окачват в проветриви пространства на пирони, връв, тел и други Сухата дрога се съхранява в проветриви пространства в добре приготвени опаковки. От 4 кг свежи стръкове от орлови нокти се получава 1 кг сухи.

Ползи от орлови нокти

Многобройните изгоди от билката обуславят необятната ѝ приложимост против редица болести. Орлови нокти има адаптогенно, диуретично, антивирусно, съдоразширяващо и антиоксидантно деяние. Растението се употребява като имунен стимулант.

Орловите нокти усилват броя на стволовите кафези в мозъка и лимфните тъкани, подтикват съзряването им в дейни имунни кафези. Освен това използването на билката покачва интензивността на далака, усилва освобождението на антитела и покачва производството на хормонални молекули, сигнализиращи за вирусните опустошения. Дрогата още защищава черния дроб и укрепва стомашно – чревния тракт.

 Билка Орлови нокти

Лековитото растение намалява артериалното налягане, забавя сърдечната активност, уголемява кръвоносните съдове на сърцето. Дрогата от орлови нокти работи отхрачващо, болкоуспокояващо, противовъзпалително, лактогонно и потогонно.

Орлови нокти се употребява още за лекуване на анорексия, артрит, диабет, хипертония, малария, възпаления на бъбреците, мъчително уриниране, смъкната матка, маточно кръвотечение или уязвимост. Орловите нокти оказват помощ и при отоци, задържане на вода, кожни язви, които не оздравяват, нараснала температура, липса на устойчивост и обща уязвимост.

В китайската медицина билката се ползва независимо или в композиция с други билки за лекуване на чернодробна фиброза, изострен вирусен миокардит и други вирусни инфекции, сърдечна непълнота, дребноклетъчен рак на белия дроб, чернодробни и бъбречни болести, както и аменорея.

Вътрешно тя нормално се употребява за увеличаване на имунната система, изключително при хора с отслабнала имунна система, като тези със СПИН или по време на химиотерапия.

В Китай от дълго време билката се употребява като типичен енергиен тоник и се счита като по-добър от женшена за младежите.

Чрез увеличаване притока на кръв към повърхността, билката е ефикасна за управление на нощното изпотяване, облекчение задържането на течности и понижаване на жаждата. Тя се използва и за лекуване на пролапсни (смъкващи се) органи.

Народна медицина с орлови нокти

Българската национална медицина предлага орловите нокти при маточни болести, бяло течение, за ускорение на родовата активност и за отделянето на плацентата.

В нашата национална медицина отварата от младите връхни клончета се ползва при възпалителни процеси в стомаха и червата, при коремни болки и за увеличение на млякото у кърмачки.

Билката е ефикасна при мъчителна и нередовна менструация, а също и при неплодородие. Чаят от орлови нокти се подготвя, като 2 супени лъжици от билката се варят в 1/2 л вода 10 мин. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ястие 4 пъти на ден.

Българската национална медицина предлага против неплодородие една свитка от изсушената трева (с шушулките) да се залее с чаена чаша вода. Течността се изварява до кафяна чашка, прецежда се и се изпива едновременно преди ястие. Препоръчва се, отварата да се пие по едно и също време от мъжа и дамата.

От орловите нокти може да се подготви и воден извлек, като 2 чаени лъжички от билката се наквасен в 250 мл вода за една нощ. Течността се прецежда и се изпива в границите на деня.

При стерилитет, маточни възпаления, миома, бяло течение и простатит се предлага билката да се смеси с гръмотрън, ветрогон, цариче, клинавиче, живовлек и маточина.

Отварата от тази примес се подготвя, като две чаени лъжички от билковата примес се заливат със 600 г кипяща вода и врат на муден огън 5 мин. След изстиване сместа се прецежда и се пие на гладно по 150 мл три пъти на ден, половин час преди ястие.

Отварата от корени на орлови нокти в композиция с Китайска ангелика се използва за лекуване на анемия. Когато обаче се комбинира с канела, тя се употребява и за лекуване на простуда и изтръпване.

Вреди от орлови нокти

Въпреки многочислените потребни свойства, които имат орловите нокти, билката би трябвало да се употребява единствено под професионално наблюдаване.

Растението не би трябвало да се използва, в случай че приемате антикоагуланти, антиагреганти или антитромботични сътрудници.

Големи количества от дрогата могат да доведат до незадоволително течностно доставяне, водещо до задръстване на червата (илеус).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР