Оризът, не само че формира основата на хранителния режим на

...
Оризът, не само че формира основата на хранителния режим на
Коментари Харесай

От полето до трапезата: Кулинарните превъплъщения на ориза

Оризът , освен че образува основата на хранителния режим на милиарди хора по света, само че и предлага необикновено многообразие от типове и способи на подготвяне, като всеки от тях носи неповторим усет и хранителни качества . Нека разгледаме по-отблизо изгодите от тази универсална храна, нейните разнообразни типове и по какъв начин най-добре да я включим в нашето всекидневие.

Оризът е повече от просто гарнитура към главните ястия. Той е източник на значими хранителни субстанции :

сила и храносмилане – богат на въглехидрати, главен източник на сила, до момента в който неговите фибри подкрепят храносмилането.
без глутен – той е отличен избор за хора чувствителни към глутен.
витамини и минерали – дава витамини от група В, магнезий и фосфор, които са значими за здравето на нервната система и костите.
асистент в ръководството на тежестта – кафявият ориз, с високото си наличие на фибри, може да способства за по-дълго възприятие на задоволеност.

Оризът има голям брой форми и размери , като всеки тип предлага разнообразни вкусови нюанси и текстури. Докато белият ориз е по-популярен поради своята фина текстура, кафявият ориз резервира повече от своите хранителни субстанции. Басмати и Ясмин са сортове известни със своя присъщ мирис и се употребяват необятно в индийската и тайландската кухня. Черният и аленият ориз съдържат антиоксиданти и оферират по-високо наличие на фибри и протеини, което ги прави отличен здравословен избор .

Независимо дали е варен, на пара, печен или пържен , оризът може да се трансформира в безчет вкусни ястия:

варене – обичайният способ за подготвяне, подобаващ за всеки тип ориз.
на пара – подобаващ за опазване на най-много хранителни субстанции.
печене и пържене – отлични способи за прибавяне на спомагателни аромати и текстури към ястието.

Оризът е повече от просто съпътстваща храна, той е кулинарен хамелеон , който може да се приспособява към всяка кухня и да носи здравословни изгоди за всяка софра . Експериментирайте с разнообразни типове и способи на подготвяне, с цел да откриете своите обичани оризови ястия, които ще обогатят вашето меню с усет и хранителна стойност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР