Оризът е основна храна за милиарди хора в Азия и

...
Оризът е основна храна за милиарди хора в Азия и
Коментари Харесай

Да мием или да не мием ориза: това е въпросът

Оризът е съществена храна за милиарди хора в Азия и Африка. Освен това е универсална съставна част за доста емблематични ястия от целия свят, включително лозовите сърми в Гърция, зелевите сърми в България, ризотото в Италия, паелята в Испания и оризовите пудинги в Обединеното кралство.
 Ориз, глутен, арсен и за какво е добре по-често да ядем други зърнени храни
Има ли глутен в ориза

И за какво е добре по-често да ядем други зърнени храни

Има обаче един въпрос, който се задава във всяка кухня, без значение дали е професионална или тази в дома ни, а точно: трябва ли да измием ориза преди готвене.

Какво споделят готвачите

Кулинарни специалисти настояват, че предварителното измиване на ориза понижава количеството нишесте, идващо от оризовите зърна. Можем сами да се убедим в това, като хвърлим едно око на мътната вода, която остава при плакненето му. Според изследванията, това е свободното нишесте (амилоза) на повърхността на оризовото зърно, получено от процеса на мелене.
 Снимка 622605

В кулинарните среди се предлага измиването при приготвянето на някои ястия. И въпреки всичко за други ястия, като ризото, паеля и оризови пудинги (където имате потребност от леплив, кремообразен ефект), измиването се заобикаля.
 Бял ориз и по какъв начин въздейства потреблението му на организма ни
Ето по какъв начин ни въздейства потреблението на бял ориз

Плюсове и минуси

Други фактори, като типа на ориза, фамилната традиция, локалните здравни предизвестия и даже хипотетичното належащо време и старания, повлияват на решението дали хората авансово да измиват ориза си.

Има ли доказателства, че измиването на ориза го прави по-малко леплив

Скорошно изследване съпоставя резултата от измиването върху лепкавостта и твърдостта на три разнообразни типа ориз от един и същи производител. Трите типа са леплив ориз, среднозърнест ориз и жасминов ориз. Тези различни видове или въобще не са измити, измити са три пъти или 10 пъти с вода.
 Снимка 622606

Противно на изказванието, което готвачите ни споделят, това изследване сподели, че процесът на измиване няма резултат върху лепкавостта (или твърдостта) на ориза. Вместо това, откривателите показват, че лепкавостта не се дължи на повърхностното нишесте (амилоза), а по-скоро на друго нишесте, наречено амилопектин, което се отделя от оризовото зърно по време на процеса на готвене. Неговото количество е друго при другите типове оризови зърна. Така че разнообразието от ориз, а не измиването му, е от решаващо значение за лепкавостта. 

И въпреки всичко, да мием или да не мием ориза си

Традиционно оризът се измива, с цел да се изплакне от прахуляк, инсекти, дребни камъчета и части люспи, останали от процеса на белене на ориза. Това е изключително значимо за някои райони на света, където обработката не е толкоз щателна. Освен това, потвърдено е, че процесът на измиване на ориза изплаква до 20% от пластмасата от несготвения ориз.
 Снимка 622604

Известно е също, че оризът съдържа релативно високи равнища на арсен, заради това, че културата всмуква повече арсен, до момента в който пораства. Доказано е, че измиването на ориза отстранява към 90% от биодостъпния арсен, само че също по този начин измива огромно количество други хранителни субстанции, значими за нашето здраве, в това число мед, желязо, цинк и други.
 Защо се чака най-големият дефицит на ориз през последните 20 години
Защо се чака най-големият дефицит на ориз през последните 20 години

Ето какви са факторите

Нивата на арсен в ориза варират според от това къде се отглежда, сортовете ориз и методите, по които се готви. Най-добрият съвет остава да измием авансово ориза си и да сме сигурни, че консумираме разнообразни типове. Последното изследване от 2005 година открива, че най-високото равнище на арсен в ориза е в Съединените щати. Важно да се означи обаче е, че арсенът участва в други храни, в това число артикули, направени от ориз (торти, бисквити и зърнени храни), както и в морски водорасли, морски блага и зеленчуци, припомнят от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР