Оризът е основен продукт в диетата на много хора. Той

...
Оризът е основен продукт в диетата на много хора. Той
Коментари Харесай

С какво можем да заменим ориза?

Оризът е главен артикул в диетата на доста хора. Той е кондензиран, на ниска цена и е чудесно и нежно вкусово допълнение към доста разнообразни ястия и десерти. Въпреки това най-много белият ориз не е подобаващ за потребностите на всички хора. Например хора, които се пробват да употребяват по-малко въглехидрати или калории, може да желаят по-лека опция като целина. Освен това, заместването на ориза с други възможности, може да добави многообразие в хранителния режим.

1. Карфиолът е чудесна нисковъглехидратна и нискокалорична опция на ориза. Около 57 г карфиол съдържа 13 калории, а същият грамаж ориз съдържа 8 пъти повече калории. Може да се подготви карфиолен ориз - би трябвало да се нареже глава карфиол на няколко елементи и да се настърже с ренде или с кухненски робот. Карфиолът може да се готви на междинен огън с малко лой до омекване.

2. " Оризът " от броколи е подобен на кариоления ориз и сходното наличие на калории. Богат е на витамин Ц. 57 г броколи обезпечават повече от 25% от целесъобразната дневна доза витамин Ц. Те могат да се нарежат с кухненски робот или настържат на ренде, след което да се задушат.

3. Киноата съставлява семе, което не съдържа глутен и е с по-високо наличие на протеин от ориза. Киноата, сварена в количество от 90 грама, съдържа четири пъти повече протеини в съпоставяне със същото количество сварен ориз. Тя съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае и е превъзходен избор за всички вегетарианци. Източник е на магнезий и мед, които вземат участие в здравето на костите и забързват метаболизма.

4. Ечемикът е тип зърнена просвета, която е близка на пшеницата. Външността му припомня на овес и има присъща текстура със землист усет. Със своите почти 100 калории в към 81 грама варен ечемик, той предлага подобен енергиен принос като равното количество бял ориз. Въпреки това, ечемикът се отличава с по-високо наличие на протеини и фибри. Ечемикът е богат на разнообразни хранителни субстанции. Около 80 грама дава над 10% от дневната целесъобразна доза ниацин, цинк и селен. За приготвянето на ечемик, е нужно да се вари един дял олющен ечемик в четири дяла вода, като се понижи температурата след кипенето и се остави да се вари за почти 25–30 минути, до момента в който ечемикът омекне. Преди сервиране, непотребната вода би трябвало да се отцеди, написа puls.

5. Използването на нарязано зеле е отлична опция на ориза. Зелето е храна с ниско наличие на калории и въглехидрати с мек усет, който пасва на доста кулинарни стилове. То е богат източник на витамини C и K, като единствено половин чаша (75 грама) обезпечава надлежно 31% и 68% от дневната целесъобразна доза. Витамин К е извънредно значим за регулирането на кръвосъсирването и кръвообращението, както и за здравето на костите. За подготвяне на нарязано зеле, може да се нареже на ситно с нож или благодарение на кухненски робот и да се задуши с малко олио на сдържан огън, до момента в който стане меко.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР