Оризът е неизменна част от културата и храненето на много

...
Оризът е неизменна част от културата и храненето на много
Коментари Харесай

Вреден или полезен е белият ориз

Оризът е неизменима част от културата и храненето на доста нации. Той е главен съставен елемент и в нашата кухня. Съществуват хиляди сортове ориз, които се разделят на две съществени категории – бял и кафяв. Белият е по-предпочитан, тъй като се подготвя по-лесно, по-бързо, има прелестен усет и предлага бухнал свършек на ястията ви с ориз.

Както знаем обаче, оризът е високовъглехидратна храна с висок гликемичен показател, поради което е апетитен като един от виновниците за пораждане на диабет при честа и несъразмерна консумация. Ето за какво доста хора отхвърлят напълно потреблението на ориз, лишавайки се от вкусовите и питателните му качества.

Трябва ли да се откажете от ориза изцяло?

Краткият отговор е не. Има някои варианти, които можете да употребявате, с цел да не изключвате ориза от менюто си. Кафявият ориз е една от тези варианти. Той е пълнозърнест и необработен за разлика от белия, който след преправка губи огромна част от питателните си субстанции.

При кафявия ориз зърното остава непокътнато. В него се съдържа богат набор от витамини от група В, фибри, протеини, минерали, фитохимикали, желязо.

Белият ориз е доста по-нискокалоричен. В цяла чаша бял ориз се съдържат към 200 калории, което се равнява на 3 филии бял самун. В него обаче количеството протеини е доста по-малко – към 4 грама за 1 чаша и едвам 1 грам фибри. За сметка на това въглехидратите са много повече – към 44 грама за същото количество. Съдържанието на витамини и минерали също е много ниско след пречистването му.

Например в една чаша кафяв ориз се съдържат почти 78 мг магнезий, до момента в който в същото количество бял ориз магнезият е едвам 19 мг, написа health.com, представен от в. " Струма ".
Снимка: shutterstock  Вреден или потребен е белият ориз

Каква е връзката сред белия ориз и диабета?

Няколко изследвания, оповестени в списание Diabetes Care демонстрират, че има връзка сред потреблението на бял ориз и диабет вид 2. Изследователите откриват, че по-обилната, честа и постоянна консумация на бял ориз покачва риска от отключване на диабет вид 2 или утежняването на съществуващия подобен. Учените означават още, че съществуват и други проучвания, които не са по този начин безапелационни във връзката сред диабета и белия ориз, което прави констатациите до известна степен спорни.

Откъде идва това несъгласие?

Белият ориз съдържа едно неповторимо съединяване и това е устойчивото нишесте.

При готвене белият ориз отделя този неповторим тип нишесте, наречено стабилно. То е тип въглехидрат, който обаче играе роля в изгарянето на мазнини в тялото. Устойчивото нишесте в белия ориз не се обработва в стомаха и тънките вътрешности, а напряко в дебелото, сходно на фибрите. Това води до ферментация, която форсира изгарянето на мазнини.

Но има едно изискване – с цел да се случи това, устойчивото нишесте би трябвало да е студено. Ето за какво е най-добре да консумирате белия ориз изстинал или добре охладен (в рамките на няколко часа до денонощие). Тази тактичност усъвършенства и усвояването на ориза от позиция на захарите в него. Консумиран леден, той не провокира същия скок в равнищата на кръвната захар и инсулина, което понижава въздействието му върху риска от диабет.

Потенциални отрицателни резултати от потреблението на бял ориз

Изводът е, че бял ориз може да се употребява. Не е нужно да се отхвърля изцяло. За да го извършите по-полезен и здравословен избор, просто би трябвало да го консумирате в умерени количества, за предпочитане леден, а не преди малко приготвен, както и да го комбинирате с задоволително количество протеини и мазнини. Те забавят усвояването му и оказват помощ да се предпазите от скокове в кръвната захар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР