Орхидеите са едни от най-красивите стайни цветя. Благодарение на цветовете

...
Орхидеите са едни от най-красивите стайни цветя. Благодарение на цветовете
Коментари Харесай

Лесни начини за размножаване на орхидеи у дома

Орхидеите са едни от най-красивите стайни цветя. Благодарение на цветовете и елегантния си външен тип, тези цветя са станали известни по целия свят. Не е загадка, че развъждането им не е най-лесната работа, камо ли размножаването им. И по този начин, знаете ли кой е най-хубавият метод за размножаване на орхидеи у дома?

Експертите биха споделили, че това е доста елементарна работа, само че начинаещите може да мислят друго. Важно е да запомните, че е допустимо единствено вегетативно размножаване на орхидеи у дома. За страдание не е допустимо развъждане на растение от семена на орхидея.

Размножаване посредством делене

В този случай би трябвало да изчакате, до момента в който новото растение образува корени и най-малко 2-3 листа. Корените би трябвало да са задоволително мощни, с цел да изхранват растението независимо.

Ако сте сигурни, че новото растение към този момент е задоволително мощно, с цел да пораства независимо, можете да го пресадите настрана. Прехвърлете го в нова саксия със субстрат за орхидея и го полейте, поставете го на топло и ярко място. Просто би трябвало да имате самообладание, тъй като ще цъфне едвам след една до три години.

Не всички орхидеи образуват нови растения, а единствено типовете Phalaenopsis, Vanda, Epidendrum и Dendrobium.

Размножаване посредством стъбълце

Можете да размножите орхидеи от типовете Vanda и Phalaenopsis от стъбълце. За да бъде процесът сполучлив, стъблото би трябвало да е с дължина минимум 30 см. Също по този начин е значимо растението да има задоволително корени, стърчащи във въздуха.

Такива орхидеи постоянно имат апикална точка на напредък, която се удължава всяка година. На такива точки постоянно порастват спящи пъпки. След като отрежете такова стъбълце и го засадите в субстрат за орхидея (и вземете малко почва от главната орхидея), издънката бързо ще пусне корени.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР