Орхан Памук е роден на днешната дата - 7 юни

...
Орхан Памук е роден на днешната дата - 7 юни
Коментари Харесай

Орхан Памук: Възлюбената жена трябва да бъде оценена навреме, преди да е станало твърде късно

Орхан Памук е роден на днешната дата - 7 юни 1952 година в Истанбул. Завършва Робърт лицей, по това време към този момент приблизително учебно заведение, след което учи архитектура в Истанбулския механически университет. Занимава се главно с писане.

Завършва публицистика в Истанбулския университет през 1977 година, а от 1985 година до 1988 година посещава Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета на Айова. През 1982 година се дами за Айлин Тюрегюн, с която имат щерка на име Рюя, само че последва бракоразвод през 2001 година

Втората му брачна половинка - Аслъ Акяваш, е известна в турската здравна общественост с напъните си за институционалното образуване на здравния туризъм в Турция. Тя е приключила Босфорския университет в Истанбул и стратегия в областта на маркетинга в Университета на Калифорния през 2002 година

Книгите на Памук са преведени на над 60 езика и са издадени допълнително от 2 милиона екземпляра в целия свят.

На 12 октомври 2006 година е награден с Нобеловата премия за литература.

В романите си Памук се пробва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна книжовност. Подчертан е ползата му към османската просвета, конфликтът и взаимоотношенията сред „ източно “ и „ западно “ са главната тематика в „ Името ми е червен “ и „ Бялата цитадела “. И двете книги са преведени на български.

Ето някои известни цитати на Памук:

"Когато човек е благополучен, той не знае, че е благополучен. "

"Не забелязах щастието не тъй като желаех да се спася, а тъй като се опасявах да го изгубя. "

"Искам Бог, пред който не би трябвало да събувам обувките си, не би трябвало да падам на колене и да целувам нечия ръка. Бог, който ще разбере моята самотност. "

"...ако не мечтаеш, времето не се движи. "

"Да правиш това, което е вярно, не постоянно те прави човек благополучен! "

"Ка беше един от моралистите, които се убедиха, че най-голямото благополучие идва при някой, който не прави нищо за щастието предумишлено. "

"Да четеш значи да се гледаш в огледалото; тези, които могат да прочетат мистерията на огледалото, влизат в огледалото, а тези, които нямат визия за мистерията на буквите, виждат единствено баналното отражение на лицата си. "

"Единственият метод човек да стане себе си, е да стане друг, да се изгуби в историите на различен. "

"В последна сметка хората не се нуждаят от рисувани усмивки, а от същинско благополучие, благополучие в живота. Художниците знаят това, само че не могат да ни изобразят и да ни предложат вместо благополучие в живота, щастието на съзерцанието. "

"Случва се и човек да знае по какъв начин да стане благополучен, само че към момента не съумява... "

"Бих желал да знам дали любовта прави хората глупави или единствено простаци се влюбват? "

"Отделно бедните може да са симпатични, само че когато цялата нация е бедна, целият свят преди всичко счита, че тази нация е глупава, без глава, мързелива, мръсна и неумела. "

"Възлюбената жена би трябвало да бъде оценена в точния момент, синко, преди да е станало прекомерно късно. "

"Кучетата приказват - само че единствено с тези, които умеят да слушат. "

"Оказва се, с цел да видите по какъв начин се е трансформирал светът, задоволително е да разберете, че вие сами сте станали друг човек. "

"Говорейки по телефона, двама души в противоположните краища на жицата могат да се трансфорат в изцяло разнообразни хора. "



*Ка е турски стихотворец. (бел.ред.)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР