Организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето

...
Организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето
Коментари Харесай

Колко време ни е нужно, за да свикнем със смяната на часа?

Организмът на индивида е много адаптивен и промяната на времето с един час по принцип не е толкоз стресова. Необходими са ни към 5-7 до 10 дни, през които да успеем да свикнем със промяната тутакси.

Това разяснява неврологът доктор Диана Дечовска във връзка връщането към астрономическото или зимно часово време тази неделя, 30 октомври. В 04:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час обратно.

По статистически данни към 5 % от хората реагират и възприемат по-тежко тази едночасова промяна, означи доктор Дечовска. Наблюдава се, че хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, смяна в атмосферното налягане, промяна на времето, се сблъскват с нарушаване на съня - по-трудно се разсънват заран, по-трудно заспиват, като това се отразява и на душeвността, изясни тя. Сънят е доста значим за психическото положение на индивида. Нарушение на съня води до раздразнителност, нервност, понижени централизация и трудоспобност, намалено въодушевление, уточни експертът.

Хората в по-напреднала възраст и тези с хронични болести също ще усетят смяната на времето по-изразено, защото техният организъм е по-малко адаптивен, означи доктор Дечовска.

Малките деца и децата като цяло по-бързо се приспособяват към измененията, само че бихме могли като родители да създадем неща, които да улеснят акомодацията, преди всичко е качественият сън - като качество на съня и като количество часове, сподели лекарят.

Има хора, които са по-склонни към т.нар сезонно афективно разстройство (склонност към депресия), тъкмо при промяната на сезоните и прекосяване към зимно часово време, защото слънчевата светлина е директно обвързвана и с хормона на щастието – серотонин, а през зимата тя е по-ограничена, уточни още Дечовска. Това се показва в намалено въодушевление, тромавост, липса на сила и предпочитание за извършване на ежедневни неща. При този тип меланхолия хората са по-склонни да прекаляват с храна, изясни Дечовска. Трябва обаче да се изясни, че това е преходно положение и в случай че се съблюдават избрани рекомендации, по-лесно ще се оправят с този проблем, добави тя.

Смяната на часовото време по-скоро не води до обостряне на хронични болести, само че може да бъде понижена жизнеността на организма за известно време, до момента в който той свикне с новите условия на часовата разлика, сподели още експертът.

Здравословно хранене, хидратация на организма, положителният сън, физическа интензивност и по опция повече време на слънце ще ни оказват помощ да се оправим по-лесно със промяната тутакси, сподели доктор Дечовска. По принцип е хубаво към седмица преди часовата промяна да стартираме да си лягаме с към половин час по-рано, с цел да можем да преминем гладко интервала на акомодация, добави тя.

Друга общовалидна рекомендация, освен при промяна на часово време, е да не се стои пред екрани - телефони, компютри, тв приемник, два часа преди лягане, напомни тя. Светлината от екраните блокира синтеза на мелатонин, който е главният хормон на съня. Затова децата, като стоят непрекъснато пред тв приемник, телефон, по-късно не могат да заспят, те са превъзбудени. Същото е и за възрастните - мъчно заспиват, защото сме на телефоните от заран до вечер, изясни лекарят.

Важно е да се вземат повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, което също оказва помощ на организма да се приспособява към нови условия, сподели още Дечовска. Здравословното хранене е от изключителна значимост. Ако прекаляваме с потреблението на захар, кофеин, тестени артикули, на джънк фуд, няма по какъв начин този организъм елементарно да се приспособява, означи лекарят.

Добрата хидратация на организма, с банкет на вода, чайове, най-малко 1,5-2 литра дневно, е значима. Повечето хора не пият задоволително вода и в моята процедура го виждам, сподели доктор Дечовска. И на децата също да не се лимитира водата по никакъв метод, безапелационна е тя.

През зимния интервал е добре да се одобряват витамини и минерали, само че след консултация с доктор, като добавки към здравословното хранене. Хомеопатични препарати също могат да оказват помощ на хората, само че отново след самостоятелна консултация, поучава още доктор Дечовска.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР