Организирана престъпна група е заловена при специализирана акция на МВР

...
Организирана престъпна група е заловена при специализирана акция на МВР
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати

Организирана незаконна група е хваната при профилирана акция на Министерство на вътрешните работи и ГДБОП. Тя се е занимавала с разпространяване на опиати и е изготвяла описи на служители на реда и магистрати, които е трябвало да бъдат нападнати или убити. Това разгласи на конференция началникът на профилираната прокуратура Иван Гешев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са оповестени за общодържавно търсене. Престъпната група е в полезрението ни от 2-3 месеца и залавянето на ядрото й беше на Шипка. Тази група е съставила лист със чиновници на Министерство на вътрешните работи и на Спецпрокуратурата, по отношение на които са се възнамерявали, съгласно доказателствата, телесни повреди, в това число и убийства “, сподели Гешев.

Той изясни, че готвените дейности по отношение на служители на реда и магистрати са били поради това, че тези чиновници са работили интензивно върху други следствия, обвинени и подсъдими, които са членове на тази група и освен. Ръководителят на спецпрокуратура добави, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи и магистратите са станали неуместни за незаконната група, тъй като не са взимали подкупи, заради което разкриваемостта е повишена. Гешев разкри още, че чиновник на Столична дирекция на вътрешните работи е бил наблюдаван, от лице, което е престъпно проявено, както и, че и върху двама прокурори е бил извършен напън.

Гешев удостовери, че е арестуван и Иван Йосифов, синът на Йоско Костинбродския, който се смята, че е бил един от ръководителите на незаконната група, само че все още не му е повдигнато такова обвиняване.

„ Ще бъдем безкомпромисни към такива случай. Това демонстрира, че ние си вършим качествено работата. Това е риск на специалността и непряк артикул на добре свършената работа. Предстои в идващите дни да бъдат конкретизирани обвиняванията като те ще бъдат с изключение на за проведена незаконна група за разпространяване на опиати и вторични закононарушения, ще бъдат и за осъществяване на убийства и телесни повреди против магистрати и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Допълнително ще бъдат повдигнати евентуално и обвинявания за мерки на убийства на съответни лица и обвинявания по член 159 А от Наказателен кодекс “, съобщи Гешев.

Той акцентира, че са били посетени над 100 адреса са били посетени.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов сподели, че наблюдават незаконната група от средата на 2017 година и тя съществено е влияела на оперативната работа на полицията. Той посочи, че тогава тя е била новосформирана и в два софийски квартала е принуждавала дилъри да работят за тях, както и, че е скланяла малолетни и малолетни лица да се занимават с разпространяване на наркотични субстанции.

„ Групата е извънредно мобилна и тайна. В последните дни беше извънредно мъчно да ги държим под надзор. Именно и заради тази причина се започнаха дейности за задържане на групата. Преди към 2 месеца беше формирано досъдебно произвеждане в профилираната прокуратура въз основата на всички събрани доказателства. Действията бяха осъществени с хирургическа акуратност “, сподели Спиридонов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов беше безапелационен, че ще бъдат подхванати всички законови ограничения да бъдат предпазени чиновниците и магистратите, които работят съзнателно и попадат в такива описи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР