Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) вече има право

...
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) вече има право
Коментари Харесай

Организацията за химическите оръжия ще може да посочва извършителите на атаки

Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) към този момент има право да посочва отговорните за дадена химическа офанзива. Това стана след гласоподаване на страните - участници в ОЗХО, нощес, съобщи " Ройтерс ".

Досега организацията имаше компетенции да прави единствено техническа експертиза и да открива, че в даден случай са били употребявани химически оръжия. Посочването на причинителя (поне този, който е открит в хода на разследването) не влизаше в мандата ѝ.

Проектът, препоръчан от Лондон, бе признат от общо 82 страни (сред тях и България), а срещу бяха 24, измежду тях - Русия, Сирия, Иран, Венецуела, Беларус, Казахстан и Бурунди. Според изявления в съветски издания несъгласните с концепцията към този момент се питат за бъдещето на организацията. Заместник-министърът на стопанската система и търговията Георгий Каламанов обаче сподели, представен от ТАСС, че Русия към този момент не обмисля овакантяване на организацията, защото действието на ОЗХО е " невероятно " без нея.

Преди гласуването английският външен министър Борис Джонсън изясни, че тези спомагателни права биха били нужни като инструмент на страните за " битка със опасността от химически тероризъм ". Лондон се захвана с плана за промяна на ОЗХО след нападението против някогашния съветски шпионин Сергей Скрипа, за което Западът упреква Русия.

Експерти от ОЗХО към този момент изготвиха отчет по случая. В него те потвърдиха потреблението на нервнопаралитично вещество, само че не назоваха произхода му, тъй като това не бе част от дилемите им. Според Англия измененията ще дадат опция на организацията да откри и причинителите на химически офанзиви в Сирия, които Западът свързва с режима на президента Башар ал Асад, а Русия - със сирийската съпротива.

" Жалко представление "

Решението вбеси Русия, която Западът недвусмислено упреква за покушението против някогашния шпионин Сергей Скрипал и която пази сирийския режим от изказванията за съпричастността му към химически офанзиви в размирен региони. Според Москва сходни пълномощия са единствено в ръцете на интернационалните съдии или на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Някога сполучлива организация, заслужаваща Нобелова премия за мир, " съставлява тъпо представление: ерес, политизация ", сподели представителят на Русия в ОЗХО Александър Шулгин, представен от РИА " Новости ". " Всичко това по виновност на нашите британско-американски сътрудници. "

Според него Западът нарушава Конвенцията за възбрана на химически оръжия, защото ОЗХО е натоварена със задачата да " освободи света от химически оръжия ", а британците и американците се пробват да ѝ придадат " прокурорска функционалност, функционалност за следствие (и) здравна експертиза ". В конвенцията няма такива хрумвания и в отговор на променения мандат на ОЗХО Русия ще би трябвало да отговори " решително и уравновесено ", само че отчитайки и националните ползи на страните, добави Шулгин.

Ще има ли резултат

Според консултанта Андрей Баклицки, представен от РБК, новите пълномощия няма да имат значение, защото няма да носят юридически последици - за такива би било нужно решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Прецедент за " изтъкване на отговорните " към този момент имаше сред 2015 и 2017 година в общата задача на Организация на обединените нации и ОЗХО, която бе натоварена със задачата да проверява химически офанзиви в Сирия. Експертите откриха, че сирийското държавно управление е употребило нервнопаралитичния газ зарин и хлорни бомби в няколко случая, само че за офанзиви е виновна и " Ислямска страна ".

Мисията обаче бе прекъсната предходната година, откакто Москва блокира няколко резолюции в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, целящи да удължат мандата ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР