Организацията предупреждава че светът е изправен пред преломен момент за

...
Организацията предупреждава че светът е изправен пред преломен момент за
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: Проблем в България са свободата на словото ...

Организацията предизвестява че светът е изправен пред повратен миг за интернационалното право на фона на жестоко нарушение на разпоредбите от страна на държавни управления и корпоративни колоси.

У нас съществени проблеми не престават да бъдат утежняването на свободата на изложение, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на ненавист против етническите малцинства. Правозащитната организация изследва интервала 2023-2024 година за положението на правата на индивида в общо 155 страни, осведоми бТВ

 

Свобода на изложение

 

Задълбочава се утежняването на свободата на изложение у нас. Според отчета в България се усилва практиката за завеждане на стратегически „ каузи плесници “ като форма на тормоз и прекъсване на неуместни журналистически следствия.

 Организацията отбелязва напъните на Народното събрание да даде по-добра отбрана на публицисти против сходни практики, само че дефинира измененията в Наказателния кодекс като „ незадоволителни “. Сред признатите промени са доста по-малките санкции за засегнатост и клюка против длъжностни лица.

 

Центърът за медиен плурализъм и медийна независимост разпознава България като страна с „ висок риск “ във връзка с медийната независимост и плурализъм.

 

Права на ЛГБТИ хората

 

В България остава проблем нарушаването на правата на ЛГБТ обществото.

 

През февруари Върховният касационен съд анулира опцията за юридическа промяна на пола за транс хора. През юли Народното събрание одобри ремонти в Наказателния кодекс, съгласно коитo нападенията, учредени на половата ориентировка на потърпевшото лице, се третират като закононарушения от ненавист, като по този метод наложи по-тежки санкции за причинителите.

През  септември  Европейският  съд  по  правата  на  човека  (ЕСПЧ) постанови,  че липсата  на  правно признание на еднополовите двойки в България съставлява нарушаване на правото на персонален и фамилен живот.

 
В претекстовете си от съда споделят, че в страната би трябвало да се сътвори правна рамка, друга от брака, която да урежда връзките на еднополовите двойки. Решението не значи, че би трябвало да позволи брака сред хора от един и същи пол. За основаването на правна рамка, уреждаща връзките на еднополовите фамилии се изискват промени в Семейния кодекс.

 

Права на мигрантите и бежанците

 

Случаите на изтласкване на бежанци и мигранти по границите ни, все по-често съпроводени с принуждение, изключително на границата с Турция, не понижават, демонстрират данните от отчета.

С финалния избор на Европейския парламент за Пакта за миграцията и убежището на страните в Европейски Съюз се реши въвеждането на „ наложителна съпричастност “ сред страните за разпределение на мигрантите в евросъюза.

Така правилото за взаимност сред 27-те страни към този момент стана наложителен.

 

Страните, които не желаят да одобряват мигранти, ще оказват помощ на страните „ на първа линия “ като вземат участие в други действия - да вземем за пример да заплащат вноска за всеки претендент, който откажат да одобряват.  

Ако България алармира, че на наша територия има прекомерно доста мигранти с искане за леговище, Съветът на Европейски Съюз би трябвало да реши по какъв начин да ги преразпредели. Ако някоя страна откаже да одобри броя, която ѝ се поставя, а друга страна се съгласи да я поеме, то тогава отказалата страна заплаща на съгласилата се страна сума от 20 000 евро на мигрант.

 

„ През последната година следим утежняване на положението на правата на индивида в България и това изисква по-голяма отговорност от държавното управление и държавните институции. Необходима е необятна социална ангажираност за по-доброто схващане и ценене на правата на индивида, както и за механизмите за гражданско присъединяване. Това ще бъде и главният фокус на новосформирания офис на „ Амнести Интернешънъл България “, дружно с построяването на мощна мрежа от деятели и поддръжници и дейния разговор с сътрудници и държавно управление “, разяснява Найден Рашков, шеф на „ Амнести Интернешънъл България “, представен в известието на организацията.

 

Права на хората с увреждания 

 

Докладът отбелязва продължаващата некадърност на България да подсигурява правата на хората с увреждания и подчертава върху тревожното състояние на изискванията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за обществени грижи.

 

През април Европейският комитет за попречване на изтезанията посети България, с цел да направи обзор на напредъка по използването на неговите отдавнашни рекомендации във връзка с „ извънредно тревожното “ състояние на хората, настанени в психиатрични институции и домове за обществени грижи.

 

През ноември Народното събрание сътвори краткотрайна комисия със задача да изготви законодателни  оферти,  които  да  гарантират  правата  на  пациентите  с  психиатрични болести.

 

Промените в Закона за здравето бяха признати на първо четене по-рано този месец. Те включваха основаването на комисии за психологично здраве към общинските препоръки на общините у нас, обезпечаването на протекция на вписаните пациенти с психологични болести в лечебни заведения, както и финансиране от 2 млн. лева за 273 пациенти, които живеят в психиатричните клиники.

Пълният отчет на британски език можете да откриете в уеб страницата на
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР